Цветанов пестил и теглил кредит за новия си апартамент

19 Мар 2019 19:20

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов определи сделката за новия си луксозен апартамент като напълно прозрачна на брифинг на партията в Народното събрание днес.

По-рано "Свободна Европа" съобщи, че според тяхно разследване в партньорство с гражданската организация "Антикорупцонен фонд", миналата година Цветанов се е сдобил с нов апартамент на цена малко над 600 евро на квадрат в луксозна сграда, чийто квадратен метър може да достигне до 3000 евро.

Апартаментът се намира в квартал "Изток" и разполага с двоен гараж и собствен "ВИП" асансьор. Площта на цялата недвижима собственост е малко над 315 кв. м.

Цветанов потвърди данните от разследването, че за новия имот е заменил два предишни свои апартамента в същия квартал и е доплатил сума от 100 хил. лв.

Според експерти от "Антикорупционния фонд" разликата за доплащане обаче би трябвало да е значително по-висока, ако се вземе предвид пазарната цена на новия му имот. По думите на Цветанов обаче всичко е изрядно и описано в нотариалния акт от 2018 г.

 

"Направихме замяна, като квадратурата на тези два апартамента с разлика 39 кв. м., аз съм я заплатил с тези 100 хил лв.", заяви той.

"Една сума е с кредит, който изплащам и към настоящия момент, а другата сума е от възнаграждения, които сме получавали в семейството. Всичко е оформено и е преведено по банков път. И винаги когато се превеждат подобни суми, знаете, че всяка една банка, за да направи превод, всеки един, който превежда подобна сума, трябва да попълни декларация за произход на сумата", обясни още Цветанов.

 

Той още допълни, че към момента със съпругата му имат само два апартамента - този, в който живеят, и друг, в който живее бащата на съпругата му, но е прехвърлен на нейно име.

Цветанов завърши като заяви, че всичко е напълно документирано и прозрачно. "Просто отговарям от уважение към вас", обърна се той към журналистите.

Това все пак оставя редица въпроси за разликата между пазарната цена на имота и заплатеното от депутата от ГЕРБ. Вариантите са два - или Цветанов е получил "подарък" като му е била опростена част от сумата, или е изплатил допълнителна сума, която не е декларирана.

В първия случай би било нарушено задължението на депутата по правилника на НС да не допуска да бъда поставен във финансова зависимост или обвързаност с физически или юридически лица, както и да не получава подаръци на стойност над 1/10 от месечната си заплата. Вторият сценарий би означавал нарушение на Закона за нотариусите и нотариалната дейност за неправилно деклариране на цената по сделката.

Main Menu