Армията на САЩ в Европа потвърди за загинал и трима ранени парашутисти

18 Юни 2019 17:41

В изявление на Сухопътните сили на САЩ в Европа се съобщава, че един войник е загинал, а трима други са ранени, докато са участвали във въздушен десант, който е част от ръководеното от САЩ многонационално учение Swift Response 19, прoвеждано в Чешнегирово, България на 18 юни.

Скоковете са прекратени веднага, за да се окаже помощ на парашутиста. Всички пострадали са откарани незабавно до местна болница, където е установена смъртта на единия военнослужещ, друг е оставен за лечение, а останалите двама са прегледани и освободени.

"Въпреки че вземаме максимални предпазни мерки и се опитваме да смекчим риска чрез стриктно обучение и внимателно планиране, ние трябва да се обучаваме в реалистична среда, за да се гарантира, че нашите сили са готови да реагират на всякакви кризи", обясняват от армията на САЩ в Европа.

"Изказваме искрените си съболезнования на семейството на загиналия войник и неговата военна част. Следван е военният протокол за уведомяване на близките на загиналия. Допълнителна информация ще бъде предоставена от съответните национални власти", допълват те.

Swift Response 2019 е учение, водено от Силите за глобален отговор на САЩ (U.S. Global Response Force), което се провежда на различни локации в България, Хърватия и Румъния под командването на Сухопътните сили на САЩ в Европа в периода от 11 до 24 юни.

Swift Response 2019 демонстрира стратегическото използване на Силите за глобален отговор на САЩ и утвърждава способността на американското европейско командване да изпраща сили с висока готовност до определени зони, като едновременно с това подобрява оперативната съвместимост на съюзниците в НАТО./news.bg

Main Menu