БСП предлага да се забранят рекламите на хазарт

06 Фев 2020 16:52

БСП предлага забрана на всякаква реклама на хазартни игри. Такива предложения са внесли социалистите между първо и второ четене в закона за хазарта, инициирани от лидера на НФСБ Валери Симеонов, с които се въвежда държавен монопол върху лотарийните игри. Самите поправки трябва да се гледат по-късно следобед на второ четене в бюджетна комисия, пише Монитор.

В момента в закона е забранена само „пряката реклама”, която директно приканва потребителите да участват в хазартни игри. Румен Гечев от БСП, който е един от вносителите на предложението на червените, коментира в кулоарите на НС, че искат да ограничат нещата, които са вредни за обществото. Хазарта било едно от тях. Той обяви, че хазарта трябвало да бъде забранен изобщо, но той като в ЕС бил разрешен и имало евродирективи, може само да се регулира.

„Няма защо нашите подраставащи, пък и възрастни, да бъдат зарибявани от телевизията с рекламни клипове и задължително да играят”, аргументира се той.

 

Социалистите обаче оставят друг текст в закона, според който се разрешава обявяване на наименованията на игрите, регистрираната търговска марка, резултатите и печалбите, както и тегленето на тиражите.

Именно в тази връзка Гечев обясни, че Българския спортен тотализатор (БТС) ще може да обявява спечелените награди, но активната реклама ще бъде забранена, включително с клипове по телевизии и радиа. В тази връзка той уточни, че няма да има проблеми и за спортните отбори да носят фланелки с името на хазартни оператори. „На фланелките има регистрирана търговска марка”, каза той. По думите му термините пряка и непряка реклама били много спорни, и затова те въвеждат забрана на всяка реклама на хазарат.

На свой ред Валери Симеонов, който преди две години също предлагаше забрана за рекламата на хазарта, но в настоящият му закон тези текстове липсват, коментира, че не се е запознал с предложенията и призова медиите да дойдат на заседанието на бюджетната комисия, където щяло да бъде по-интересно.

Иначе самият Симеонов и други патриоти също са внесли предложения между първо и второ четене, с които се прецезират текстовете за организирането на хазартни игри в съсобствени обекти. В момента това може да става само с нотариално заверено писмено съгласие на всички собственици. Съдебната практика обаче била противоречива. Затова сега заменят термина "съсобствени обекти" с " жилищни сгради в режим на етажна собственост".

Main Menu