Борисов призова българите да не ходят в църквите, БНТ ще предава на живо всички богослужения за Цветница и Великден

09 Апр 2020 14:11

Поради епидемиологичната обстановка и извънредното положение няма да бъде доставен огъня от Йерусалим. Благодатен огън е запазен от миналата година. Препоръчваме полета да не се осъществи, а предвидените средства за полета да бъдат пренасочени за борба с коронавируса. По места ще се вземе благодадтен огън, където е запазен.Това заяви патриарх Неофит след срещата си с Бойко Борисов. За Македония от България също няма да се транспортира благодатен огън, те също си имат от миналата година.

На празника вход свободен в Йерусалим няма да се раздава върба и цветя. Едва ли е имало подобно решение. Според Синода това не е малък компромис. Най-важното обаче е да има Света литургия, смятат те. Най-важното обаче е да има Света литургия, смятат те.

Тази година службата на Великден ще започне навън. Ще се вземат мерки хората да са на безопасно разстояние.

Благодарни сме на министър-председателя, че по време на извънредното положение се старае да спазва и традициите, защото има вяра в Бога, каза патриарха и благодари на лекари, полицаи. Ние сме в края на класацията на заболели, ние сме една от държавите с най-малко заболели.

В храмовете постоянно се дезинфекцират иконите, на входа се слага изтривалка с дезинфектант. Има препоръка богомолците да влизат с маски и да са на безопасно разстояние, каза патриарх Неофит.

Патриарха пожела на миряните щастлив и радостен празни, да ни избави Господ от тази болест, да ни даде покаяние, да даде сили на тези, които ни ръководят.

Премиерът Борисов подчерта, че църквите и манастирите не са затваряни. Имат уверение от владиците и духовниците, че в храмовете се спазват всички карантинни мерки. Осигурено е голямо количество маски, които да се раздават на тези, които нямат.

 

Борисов призова българите да не ходят в църквите, за да не се нарушава карантината.

Българската национална телевизия ще предава на живо всички богослужения за Цветница и Великден, за да може да се гледат литургиите и имам уверението на владиците, че техните помощници ще помагат на полицаите за създаването на ред при предстоящите служби.

Свещениците заедно с полицията ще направят план за всяка църква, за да се гарантира сигурността на вярващите, уточни премиерът. Той заяви, че за предстоящите богослужения всички трябва да носят защитни маски и да се почистват храмовете.

Main Menu