Борисов: Ние имаме най-либералните мерки в Европа

28 Апр 2020 10:16

Преди да се знае, че ще има пандемия, аз лично се обадих на Нинова и ѝ предложих да минем заедно през тази болест. Беше ми отказано. По линия на здравеопазването - ние първи започнахме да се организираме и да правим учения за всичко, което е необходимо за подобна пандемия. Бързо преорганизирахме производството, за да можем да осигурим всичко за нашите лекари на първа линия. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на изслушване в НС за предприетите икономически, здравни и социални мерки за борба с последиците от коронавируса у нас, съобщи novini.bg.

Всяка медия дава сутрин брифингите, няма как да са в контролирана среда.

Ние имаме най-либералните мерки в Европа, каза още той. По думите му нито магазините, нито заводите са били спирани.

Борисов бе категоричен, че страната ни е единствената в Европа, която не си е затворила църквите. "След платото, възстановихме женските консултации и ваксинациите. От вчера са отворени при определена организация и парковете. Българите могат да се движат до аптеки, пазари, банки и застрахователни клонове - без никой да ги проследява. Факт е, че имаме най-малко починали означава, че имаме адекватни здравни мерки. Апелирам да се вслушваме в думите на Щаба", призова още той.

На въпрос дали има правителството икономически план за излизане от кризата, той заяви, че ако някъде има план за гарантирането на икономическото развитие на която и да е държава, то много лесно можем да го препишем. В България много сектори работят, някои от тях и на пълни обороти. Маса хора у нас работят за автомобилните заводи. Между 7000 и 10 000 души са запазили работните си места всяка седмица, а за месец това са 120 000 работни места. Света няма рецепта как да се пусне сектор "Туризъм" да работи. Ще направим работна група, за да видим как ще се случи това, за да се превърнем хотелите в болници. Ситуацията у нас също бе подценявана. Не от мен, разбира се, помните около 3 март какви бяха дискусиите", каза още министър-председателят.

Той заяви, че ежедневно се работи с Европейския съюз. "Знам, че искате да извадим и да раздадем парите за един месец, БСП са го правил, после ще се чудим откъде да вземем пари и ще се молим на бизнеса. Ние трябва да носим отговорност. Всичко е в бъдеще време. Ние, като част от една глобална икономика, се движим с тях.", категоричен бе Борисов.

LGarden

Main Menu