С нови 10% поевтиняват горивата у нас?

28 Апр 2020 10:27

Поевтиняването на горивата е асиметричен процес - когато спадат цените на суровия петрол, тези на горивата не се понижават толкова бързо, коментира конюнктурата на пазара, финансовият анализатор Преслав Райков за Нова телевизия.

Според него обаче може да се очаква поевтиняване на горивата по бензиностанциите у нас с още 5-10%.

По думите му между крайния потребител и цената на суровия петрол има около 4 звена – големите търговци на петрол, рафинериите, клиентите на рафинериите и търговската мрежа към нас.

По думите му очаква се до три седмици местата за съхраняване на петрол да се изчерпат, което ще доведе до още по-голям спад в цените в края на месеца.

Предвижда се те да паднат под 20 долара барел за нефта сорт Брент, а американският лек суров петрол – под 10 долара.

Докато преди пандемията в цял свят са се потребявали по 100 млн. барела на денонощие, днес - 32 млн. барела са ненужни и са оставени на склад.

Като основна причина за натиска върху петролните котировки той посочи притесненията, че местата за съхранение свършват. Те са довели до спад в потреблението на петролни продукти в размер на 32% от началото на коронавирус пандемията.

В отговор дали Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) може да повлияе върху добиването на петрол, анализаторът поясни, че тя разполага с инструментите да го направи.

Държавите от ОПЕК обаче са зависими от износа на петрол и не могат да съкращават добива си до безкрай.

Той беше категоричен, че ще се търси връзка и други страни страни извън картела, като Бразилия, които тепърва стъпват на петролните пазари и още не са поели ангажимент да намалят производството си.

Main Menu