Печат на тази страница

Вигенин към Борисов Господин премиер, спрете да говорите за трупове

28 Апр 2020 10:40

БСП се оплака, че се налага да свиква извънредно заседание на Народно събрание, за да се чуе какви мерки взема властта във връзка с коронавируса.

Кристиан Вигенин подчерта, че едва от втория опит на левицата премиерът Бойко Борисов се наредил до европейските лидери, които са докладвали ситуацията в страните им пред техните си парламенти. Ние не сме тук, за да ви пречим, а за да си помогнем, подчерта социалистът. В някаква антиутопия сигурно може да управлява през телевизионния екран, по думите на Вигенин. Той изтъкна, че има проблем с комуникацията с обществото. Насаждането на страх вече не работи за по-голяма част, каза червеният депутат.

 

Господин премиер, спрете да говорите за трупове, настоя той. Борисов трябвало да направи българите съпричастни към пандемията и мерките.

За левите икономическите мерки, предприети от властта, са неефективни. Сега произвеждате безработни, каза още Кристиан Вигенин. Червените питат при какви условия ще се разхлабят мерките, как ще се възстанови учебният процес. Те искат план, който всички да обсъдят.

Намираме се пред безпрецедентна криза. Това заяви социалистът Драгомир Стойнев по време на дискусията в Народното събрание с участието на премиера Бойко Борисов за мерките срещу пандемията. Затова и той попита има ли властта икономически мерки за изход от кризата?

Левите искат консенсус в НС за мерките за справяне със създалата се ситуация, тъй като настоящите не дават нужния резултат. Бизнесът иска да се промени мярката 60/40.

Тези мерки не работят, категоричен бе Стойнев.

 

В България много сектори продължиха да работят и то на пълни обороти, похвали се премиерът. 7603 заявления има подадени към момента по мярката 60/40, по думите му. Над 120 000 работни места ще бъдат запазени, но загадка е как ще се справим със спасяването на туризма. За Борисов ситуацията е подценявана по света и у нас. Целта му е парите по най-бързия начин да отиват при нуждаещите се. Много държави обещавали мерки, но все още не са ги приложили.

Ежедневно работим с ЕС, отчете още министър-председателят. Според него левите искали да се раздават пари. Той даже им завиждал, че можели да обещаят много, но отговорността се носела от ГЕРБ.

Всичко е бъдеще време, изтъкна Бойко Борисов. Ние сами не можем да се справим, каза той, визирайки икономическото възстановяване от пандемията. Премиерът подаде ръка към БСП да работят заедно, ако имат смислени предложения. Вие ми отказвате, оплака се Борисов.

Нигяр Джафер от ДПС смята, че е време да се разбере, че средствата, вложени в здравеопазването, не са разход, а инвестиция. ДПС иска строга система на тестване, тъй като България е на последно място по брой тестване на населението. 3600 са тестовете на един милион души като брой от населението, по думите й.

Към момента имаме 60 000 теста, стана ясно от думите на премиера. Щабът целево подбирал групите, които да бъдат изследвани. Още преди месец и половина сме поръчали един милион теста от ЕС, но все още няма доставка. Ако имаме тестове, държавата нямала да се бави с масово тестване на нацията, според уверението му.

Според червения депутат Георги Гьоков правителството повече говорело за мерки, отколкото да ги прилага. Искате да ви кажат едно "Благодаря", но за какво, критикува той. Мерките на властта били заеми и кредити. Пестеливи сте на социални мерки, каза още червеният депутат. Разбрахме, че икономически план нямате, изтъкна Гьоков и попита какъв е социалният план на властта.

Бойко Борисов каза, че мярката 60/40 е именно за хората. Важната задача на кабинета е да се запазят парите за пенсионерите, полицаите и военните, лекарите и т.н. От опозицията премиерът очаквал да му казват да не харчи пари. Много грантове даваме, каза Борисов.

Йордан Цонев от ДПС акцентира върху най-успешната марка 60/40, според него. Ако не била тази мярка, особено в преработения й вариант, сега щяло да има много повече безработни. ДПС пита дали тази мярка има нужда от още едно подобрение. Цонев не иска да се разтягат локуми кога ще свърши кризата, а да се обсъждат конкретните мерки. Между 7000-10 000 души запазват работните си места дневно заради мярката.

ДПС оцени противоепидемичните мерки като добри и резултатни. Това стана ясно от думите на лидера Мустафа Карадайъ. Икономическите мерки засега били задоволителни. От тук нататък какво следва, пита обаче той. Кризата изисква нов подход, смята Карадайъ. Икономическите мерки изискват нов подход, убеден е още лидерът на ДПС. Той иска мерки за възстановяване на нормалния живот. Спорове експертите икономиката ще се преформатира и това било шанс за малките икономики. На нас като държава ни е нужен план и то час по-скоро, изтъкна Карадайъ. Партията му подкрепяла щаба.

Main Menu