От Синдикат "Образование" притеснени за изпращането на абитуриентите и матурите

18 Май 2020 13:35

 

От Синдикат "Образование" сигнализират, че образователната система на страната е изправена пред няколко предизвикателства.

Сред тях те открояват стартиране на предучилищната степен в образователната система, обсъждане на безопасното изпращане на абитуриентите в училищните дворове и подготовка за провеждане на матури и НВО.

Това е брутално предизвикателство не само към образователната система, но и към българското правителство, защото според него опасностите, които ни дебнат, свързани със световната пандемия, са немалки, изтъкват от синдиката.

По думите им образователната ни система се готви упорито за добрата организация и минимизиране на рисковете при подготовката на първата матура на 1 юни, като училищата трябвало да направят огромни разходи от бюджетите си за обезпечаване на безопасна среда.

Разходите включват дезинфектанти, термометри за дистанционно измерване, шлемове за квестори, персонал и директор, и много други. Зрелостниците с установени симптоми на входа на образователната институция ще бъдат връщани.

Учебните дни на 1, 3, 15 и 17 юни, т.е. през дните за провеждане на матури и НВО, са учебни за класовете, които по принцип учат и не участват в изпитите. Учителите, които не са квестори, преподават на тези класове както обичайно в учебен ден с дистанционна организация. За учениците тези дни ще бъдат частично учебни поради участието на учителите в изпитния процес.

От Синдикат "Образование" са закупили предпазни шлемове за всички членове на КТ "Подкрепа" - квестори и членове на комисии.

Предпазни шлемове са получили и синдикалните организации на синдикат "Подкрепа" в детските градини, по повод на приближаващия старт на предучилищната степен.

Според организацията най-вероятно детските градини и ясли ще заработят по-рано от 1 юни при стриктна организация и отговорно отношение от родителите на децата.

Синдикат "Образование" приветства тестов мониторинг на просветните работници във връзка със започването на физически образователни дейности.

МОН и общините отправят апел към родителите, които имат възможност да продължат да се грижат за децата си, за осигуряване на разреден режим в групите.

Родителите, които ще пуснат децата си от първия ден, трябва да се съобразяват с всички заповеди на ръководството на детската градина и здравните власти.

От Синдикат "Образование" припомнят препоръките на МОН, в които се уточнява, че посещението на детските градини след отварянето им не е задължително. Те подчертават, че опасността от заразяване и епидемията не са отминали и призовават родителите, ако имат възможност да задържат децата си вкъщи.

От образователното министерство уточняват, че родителите трябва да декларират, че детето им не е болно и ако имат възможност да не водят децата си с обществен транспорт.

Учителите, които определят себе си в рискова категория, нямало започват веднага, а ще изчакат обявяването на края на пандемията.

Във връзка с края на платения отпуск на работещите педагогически специалисти в детски градини, синдикат "Образование" категорично заявява, че няма да допусне уволнение на детски учители или тяхното излизане в неплатен отпуск.

В момента всички учители в детски градини, след препоръка на МОН и Сдружение на общините, следва да работят в дистанционен режим или в методическа подготовка (дежурства на работното място) за рестарт на предучилищната сфера. Това вероятно ще се случи след около седмица.

От синдикат "Образование" напомнят, че непедагогическият персонал в образователна институция (училища, детски градини и центрове), разполагат с 20 работни дни платен годишен отпуск, само за 2020 година, над основния договорен в КТД. Този отпуск се ползва в настоящата календарна година, но може да бъде прехвърлен и за следващите две. /news.bg

Main Menu