В образованието е катастрофа, гледат на студента като на касичка

23 Май 2020 20:04

Бившият служебен премиер и бивш председател на Народното събрание проф. Огнян Герджиков не скри болката си в навечерието на 24 май, че водещото място на пазара в образованието е довело до много ниско ниво.

"Просто ми е жал и побеснявам. Гледат на студента, като на касичка", каза преподавателят по право по адрес на ръководствата на университетите". Това заяви проф. Огнян Герджиков интервю пред Диана Найденова в предаването „Карай направо”.

 

Герджиков добави, че наблюдението му е особено от провинциалните вузове, където ръководството не позволява да се пишат слаби оценки на студентите. "Слаби, полуграмотни, нивото е много тъжно. Не мога да се побера в кожата си", обрисува впечатленията си за студентите професорът.

"Ние имаме нужда от повече държава, държавата абдикира от много места. Не може пазарът да бъде водещ във всичко", отсече Герджиков, като посочи, че особено с пълна сила това важи за образованието и здравеопазванието.

Бившият служебен премиер призна още, че не му харесва напрежението между президента и премиера. "Ние имаме двама мачовци, двама силни мъже...Не, че трябва да пеят в хор, но президентът трябва да си наложи да бъде малко по-обединителен като поведение", коментира Герджиков.

За сметка на това пък призна, че му харесват напоследък действията на органите на реда и прокуратурата, и че харесва главния прокурор Иван Гешев. "Харесва ми. Гледам и това, което прави Цацаров. Това са неща, които за мен имат стойност.

Остава и съдът, като стигне дотам, да си свърши работата, както трябва", изрази очакванията си професорът. Той заключи, че обвиняемият Васил Божков "като че ли много умело разиграва цялата държава", а по адрес на Корнелия Нинова каза, че тя прави грешка, че се конфронтира със знакови лица в нейната партия.

"България има нужда от силна лява партия", каза в този смисъл бившият председател на парламента по време на управлението на НДСВ.

Main Menu