Oтварят танцовите зали и откритите сцени за изкуства от днес

26 Май 2020 15:07

До края на работния ден ще има заповед за отваряне на танцовите зали. Здравният министър Кирил Ананиев е приел всички искания на представителите на танцовите школи и сценичните изкуства, стана ясно на брифинг след срещата им днес.

Маските и ръкавиците са препоръчителни, с уточнението, че при контакт ръкавиците са задължителни.

Ще обсъдим какво да правим, ако такава обстановка се получи и през есента. Има фалирали школи, които се наложи да освободят залите. Абсурд е да не ни позволяват да вкарваме публика. Надяваме се на мярката до 30% капацитет. Всички открити пространства ще бъдат до 50% капацитет, а в закритите до 30%, това са временни мерки. Става дума за читалищните и за театралните сцени. Въпрос на планировка е кога ще отвори всеки театър, заяви председателят на Съюза на българските артисти Христо Мутафчиев.

Ако за публиката могат да се вземат мерки – 2 м дистанция при влизане, през стол, през ред, с предпазни средства, не можем да кажем как ще опазим колегите си на сцената. Актьорите ще подписват декларации, че излизат на сцената на своя отговорност. Те са най-незащитени. Трябва да има лична отговорност за всеки от тях, получих гаранция, че ако някои се страхуват за здравето си и не желаят да излязат на сцената, няма да търпят санкции от работодателите си. Голяма част от театрите вече планират спектакли на открито, каза още Мутафчиев.

Main Menu