Арестуваха зам.-министъра на екологията и още пет души, участвали в престъпна група за внос на боклук от Италия

28 Май 2020 17:05

По еко аферата са задържани шестима души, сред които е и заместник-министърът на екологията Красимир Живков. Далаверите, които са били извършвани с отпадъците, са огромни. Това стана ясно на извънреден брифинг на прокуратурата по повод спецакциите в София, Плевен и Русе, пише Блиц.

Ето какво разкри още преди минути говорителят на главния прокурор Сийка Милева:

Бяха извършени претърсвания и изземвания на над 40 адреса в страната. Действията по разследването участваха прокурори и следователи, разследващи полицаи от столична дирекция и жандармерия.

 

Събрани са множество писмени и гласи доказателства и доказателствени средства, от които се установява, че зам.-министърът на околната среда и водите е съдействал за издаването на нотификации за внос на отпадъци основно от Италия.

По думите ѝ Специализираната прокуратура наблюдава досъдебното производство още от януари месец за организирана престъпна група, създадена с користна цел, в която участват длъжностни лица, среди които бивш директор на РИОСВ-Плевен и заместник-министър на околната среда и водите.

"Служителите, които отказвали да съдействат, били освобождавани или принуждавани да напуснат министерството. Всяко дружество, което генерира опасен отпадък, е длъжно в рамките на една година да го изнесе извън България, то трябва да получи нотификация то министерство на околната среда и водите.

Според събраните доказателства зам.-министърът е отказвал издаването на такива нотификации и така е принуждавал производителите да предават опасния отпадък на определени и контролирани от него дружества, които имат разрешение за последваща преработка. От тази схема се е възползвало и търговско дружество, което има изградена фабрика за преработка на акумулатори.

От нея се е получавал опасен отпадък, който първоначцално е бил изнасян в Германия. За тази услуга се заплащала висока зцена, която се искъпявала допълнително от транспортните разходи. С цел спестяване дружеството започнало фиктивно да преработва отпадъците, като започнало да ги изпраща на контролирани от него дружество с фиктивна дейност, като по този начин се генерирала огромна печалба и се спестявали данъци в големи размери.

Към момента в срок от 24 са задържани 6 лица, сред които е и заместник министърът на околната среда. Предвид широкия медиен интерес наблюдаващите прокурори ще преценят по какъв начин да предоставят допълнителна информация", посочи още Милева.

Main Menu