Почина световноизвестният художник Христо Явашев - Кристо

01 Юни 2020 09:06

Световноизвестният художник, роден в България, Христо Явашев - Кристо почина на 84 години в дома си в Ню Йорк. Съобщението за кончината му бе публикувано в официалната страница на художника във Фейсбук.

"Кристо живя пълноценно, не само мечтаеше за неща, смятани за невъзможни, но и ги реализираше. Работата на Кристо и Жан-Клод караше хората по света да се обединяват и да споделят опит. Тя ще остане завинаги в сърцата и паметта ни", написаха сътрудниците на художника.

Те уточниха, че опаковането на Триумфалната арка в Париж, което планираше Кристо, ще бъде осъществено между 18 септември и 3 октомври 2021 г.

Роденият в България Кристо и съпругата му Жан-Клод, след чиято кончина през 2009 г. художникът продължи да работи сам, се прочуха с опаковането на природни обекти и обществени сгради. Сред тях са 2,4-километров участък от австралийското крайбрежие в края на 60-те години на миналия век, мостът Пон Ньоф в Париж през 1985 г. и сградата на Райхстага в Берлин през 1995 г.

Роденият в Габрово на 13 юни 1935 година в семейството на известен фабрикант Христо Явашев емигрира през 1957 г. Първо пристига в Прага, а след това стига до Виена и Женева. През 1958 година Кристо пристига в Париж, където среща Жан-Клод Дена де Гийебон. Оказва се, че двамата са родени в един и същи ден в една и съща година. Единият в България, другият в Казабланка. Христо и Жан-Клод се женят година по-късно, а през 1964 година се установяват в Ню Йорк.

През 1973 г., след като 17 години е бил без гражданство, Христо Явашев става гражданин на САЩ. До смъртта си той не се завръща в България.

Main Menu