Пуснаха ЛиЛана под домашен арест

04 Юни 2020 19:40

Състав на Специализирания наказателен съд измени наложената мярка за неотклонение "задържане под стража" на Лиляна Деянова - ЛиЛана в по-леката - "домашен арест".

Съдът пуска Деянова със система за електронно наблюдение. Определението може да се обжалва в тридневен срок, а съдът насрочи следващото съдебно заседание на 11 юни.

Съдружникът на ЛиЛана, Мартин Димитров обаче остава в ареста. Не стана ясно обаче защо той се отказа от искането си за по-лека мярка за неотклонение. Двамата са обвинени за участие в организирана престъпна група за незаконно усвояване на средства по европейската програма "Иновации и конкурентоспособност".

В мотивите си съдът обясни, че към настоящия момент е налице подозрение за съпричастност на обвиняемата Лиляна Деянова към повдигнатото обвинение с гласните доказателствени средства. Магистратите счетоха, че ЛиЛана няма опасност да се укрие и наложената мярка, арест, не е в рамките на разумното.

По време на днешното съдебно заседание магистратите приеха всички писмени доказателства по делото, събрани в досъдебното производство. От прокуратурата настояваха за задържане и на двамата обвиняеми, като стана ясно, че са назначени 13 броя експертизи по делото и след тяхното завършване държавното обвинение смята да повдигне вторични обвинения.

Според защитата обаче доказателствата били донесени малко преди да влезе съдът и нямало "нито един нов кламер с доказателства". Единственият въпрос и цел пред спецпрокуратурата било как да бъдат задържани Лиляна Деянова и Мартин Димитров, каза в мотивите си адвокат Хаджигенов. Защитата е категорична, че обвиняемите не са осъществявали никакви заплахи на свидетели.

"Лиляна Деянова да заплашва проф. Олег Асенов и проф. Кантарджиев - в друга ситуация бих го разказал като виц. В състояние ли е тя да изпълни тази заплаха със съдържание", запита адвокатът.

Нямало и доказателства кога обвиняемите станали участници в организирана престъпна група, кога са извършени престъпните дейности и как са извършени.

Пред съда Лиляна Деянова каза: "Ние сме асфалтирали повече улици от Бойко Борисов само и само да ни благодарят, че ни има. След задържането ни освободихме офиса ни и съкратихме служителите - нашият принос беше унищожен и няма как да извършим престъпление с усвояване на еврофондове."

След съдебното заседание адвокат Хаджигенов отрече за конфликт между него и адвоката Мартин Димитров, Татяна Дончева. "Няма конфликт между нас или ако има - аз не съм разбрал за него". Отказът от искането на по-лека мярка Хаджигенов отказа да коментира, само предположи "проблем на защитата".

Според него ситуацията в момента е "и вълкът е цял, и агнето е само малко нахапано". Той ще обжалва и наложената мярка за неотклонение "домашен арест" на подзащитната му ЛиЛана, тъй като това било грешно нещо. На адвокат Хаджигенов му е все едно дали ще протестира прокуратурата или не за наложената мярка, защото това било поредното поръчково дело. "Това е поредното поръчково дело, което е скалъпено и няма нищо", каза още адвокат Николай Хаджигенов.

Припомняме, че на 26 април специализираният съд остави в ареста Лиляна Деянова и съдружника й Мартин Димитров.

Преди това прокуратурата пусна части от разпити на служители от АПИ по делото срещу Лилана.

При спецакция на СДВР и ДАНС бяха арестувани общо 7 души, сред които Мартин Димитров, Лилана и братът на певицата - бийтбоксърът Александър Деянов-SkilleR. Появи се информация, че операцията е свързана с делото срещу бизнесмена Васил Божков.

Main Menu