Кантраджиев: Няма хаос в данните за COVID-19

06 Юни 2020 12:45

Не е хаос разминаването на числата от информационната система за коронавируса у нас. В това увери проф. Тодор Кантарджиев в сутрешния блок на БНТ. Докато свикнат колегите да внасят данните, има някакви малки разлики, но тях никои не е искал да скрие, обясни Кантарджиев.

 

Проф. Кантарджиев и щабът не чувстват вина за плашенето на хората с коронавируса и чувалите с трупове. От Националния оперативен щаб предупредили хората още през март месец, че в средата на април се очаква да бъде пикът на коронавируса и така и станало. "Адът не беше в цялата страна и всички болници, а в дадени области и болници", посочи проф. Кантарджиев. Той се противопостави на теоретизиране от типа дали един човек е починал от или с коронавирус и се позова на изследването на университета в Глазгоу, което казва, че средно още десет години и могъл да живее човек, ако не е бил заразен с COVID-19.

Те мен много ме упрекваха, че покрай препоръките за миене на ръце, сме занемарили миенето на краката, каза в типичния си стил Тодор Кантарджиев.

Професорът предупреди, че нищо не е свършило, а просто се наблюдава лек спад на заразените от коронавирус. Инфекцията е сред нас и всяко отпускане може да доведе до клъстери, каквито имаме в Сърница, Самоков и те ни заплашват и представляват опасност, каза проф. Кантарджиев. Огнището в Сърница се дължи на събирането на много хора на едно място.

 

Той посъветва да се спазва дистанция и да се изследват хората с висока температура, кашлица, хрема и зачервени очи. Проф. Кантарджиев настоя заразените с коронавирус да останат вкъщи и да спазват карантинните мерки.

Ако имаме тенденция за повишаване на заразените хора от коронавируса, тогава може да се предприемат някакви мерки. Засега разчитаме на съзнанието на хората и даже да отпаднат всички мерки, доста интелигентни хора ще продължават да носят маски, да избягват събирания и да си мият ръцете, отбеляза проф. Кантарджиев.

Той не подкрепя тезата на доц. Мангъров, че над 280 000 души изкарали коронавируса и заяви, че когато не носиш отговорност и нямаш уважение към институцията, която представляваш, може да говориш каквото си поискаш.

 

Main Menu