Печат на тази страница

Избори по време на пандемия

03 Дек 2020 08:07

Голям остава броят на неизвестните около парламентарните избори през март догодина. Дали ще бъде отложен народния вот, как ще бъде избран следващият състав на Народното събрание и при какви условия ще се пускат бюлетини в условия на COVID-19. Тези въпроси стоят на масата, а от ЦИК са категорични - избори ще има, но още не знаем как.
Централната избирателна комисия все още не може да каже как ще гласуват хора, поставени под карантина, дали ще бъдат отложени изборите, как ще протече изборният ден, защото до тогава има много време, а всичко зависи от хода на пандемията. Това се разбра от думите на Таня Цанева - говорител на ЦИК, която бе в ефира на bTV.

 

"Съгласно кодекса с подвижни бюлетини могат да гласуват само хора с трайни увреждания. COVID-19 не е такова. Имаме много време до март, когато ще се знае каква ще е степента на развитие на пандемията. Мислим по този въпрос", посочи Цанева.

 

По думите й, ако ситуацията е такава, каквато е в момента, би следвало законодателството да се промени, но това не зависи от ЦИК, а от депутатите.

"Възможно е избори да се отложат. Това обаче е от компетенцията на президента. Датата, с която ще се определи изборния ден, може да варира в рамките на два месеца, съгласно Конституцията", посочи още Цанева. Тоест през месец април.

 

"Частичните избори, които се проведоха в края на септември ни показаха, че указанията, които бяхме дали, дадоха резултат - спазваха се мерките. Освен частичните национални избори, в края на февруари ще имаме частични избори. Към момента вече са 9 малки кметства и една община. Мерките ще се прилагат по този начин - маски, дистанция, проветряване", допълни още Цанева.

 

Тя заяви, че изборният ден не може да бъде удължен извънредно и повече от един час (до 21 ч., бел.ред), но може да започне 2 часа по-рано - тоест в 5.00 ч. сутринта.

 

"Надяваме се, че ще имаме време за покупка на машини. Обществената поръчка е обявена. На 7 декември е последният ден, в който могат да бъдат представени в ЦИК предложения. На 8 декември ще знаем колко и кои са участниците в тази обществена поръчка. Другите срокове не са променяни - 10 февруари, в който трябва да бъдат доставени машините. Предвидили сме и партидно доставяне и последната партида да се достави на 25 февруари. Необходимо ще бъде да проведем една много сериозна разяснителна кампания не само за членовете на СИК, но и за избирателите. Машините са 9600", посочи Цанева.

 

По думите й допълнително машини няма да се сменят в изборния ден. Става дума за 100 допълнителни машини, но те ще бъдат използвани за целите на разяснителната кампания.

"Машината е програмирана за определена секция. Няма как да бъдат местени", обясни Цанева.

 

Не е ясно как ще бъде гласувано в чужбина, ако в страната действат строги мерки срещу COVID-19. Отговор на този въпрос така и не бе даден:

 

"Гласуването в чужбина изключва машинно гласуване. То се провежда в нашите дипломатически и консулски представителства. ЦИК и Министерството изисква разрешение. Има държави, в които режима е само регистрационен, но има и страни, които трябва да дадат съгласие за откриване на секции. Всичко ще зависи от пандемичната обстановка".

Main Menu