Правителството разпредели 1 млрд. лв. за ден

03 Дек 2020 09:32

На поредното си онлайн заседание вчера правителството на Бойко Борисов разпредели 1 млрд. лв. за борба с коронавирусната пандемия. Средствата ще бъдат усвоени до края на тази и през следващата година.

Най-голям дял в тази сума имат финансите по инструмента REACT-EU на ЕС, който включва неусвоени до момента пари от еврофондовете, които се пренасочват за борба с коронавируса. От тях България очаква 804 млн. лв., съобщи вицепремиерът Томислав Дончев. Той уточни, че до този момент допълнително европейско финансиране за справяне с последиците от здравната и икономическата криза не е постъпвало.

Подкрепата по REACT-EU се разпределя в два транша с бюджетите на ЕС за 2021 и 2022 г., като средствата за държавите членки за 2022 г. ще бъдат определени през есента на следващата година. Догодина ще бъдат финансирани мерки за подкрепа на инвестициите в продукти и услуги за здравно обслужване, инвестиционна подкрепа за малки и средни предприятия, схеми за заетост и подкрепа за самостоятелно заети лица.

 

На заседанието правителството разпредели още 182 млн. лв. от ОП “Развитие на човешките ресурси”. Те са за изплащане на допълнителните 1000 лв. месечно на медиците на първа линия в борбата със заразата.

По оперативната програма ще бъдат финансирани и общините за патронаж. Предвидени са средства и за фирми, в които дейността временно е преустановена, съобщават още от правителството.

Правителството отпусна и допълнителни 14 млн. лв. на здравното министерство, за да закупи още дози от лекарството ремдесивир, което се прилага на пациентите с усложнения от коронавирус в болниците.

Main Menu