Картината в стил социалистически реализъм

21 Ян 2021 18:22

Картината в стил социалистически реализъм, която премиерът Бойко Борисов изпрати като скъп дар на сръбския премиер Александър Вучич, изобразяваща ги как инспектират строителството на "Балкански поток", предизвика лавина от иронични коментари в социалните мрежи, пише Offnews.bg.

Фейсбук зевзеците се шегуват, че иде реч за връх на простащината и че дори и бившият първи - Тодор Живков, чийто бодигард навремето е бил самият Борисов, не си е позволявал да прави толкова абсурдни подаръци. Други отбелязват, че авторът на "творбата", художникът Симеон Кръстев е печелил награди от конкурси за плакат на тема „Автомобилът и околната среда”, „24 май, „Вторични суровини" и „40 години от победата над фашизма”.

Международникът Димитър Бечев, преподавател в университета в Северна Каролина и гост-лектор в Оксфорд, публикува в Туитър колаж, който показва картината изложена пред тълпи посетители в художествената галерия в Белград. Коментарите варират от "това истина ли е" до "първо помислих, че Борисов има коронка" (б. ред. - наистина светлоотразителната жилетка на един от работниците на художественото произведение е кацнала на главата на премиера и много напомня на владетелския атрибут).

 

Бизнесменът в изгнание Васил Божков, който е известен меценат, също се възхити на творбата. Той сподели снимката с картината, придружена със следния текст: "Тази я нямам в колекцията. Купувам!"

Фейсбук карикатуристът Валдес Радев извиси картината до най-актуалния творец на съвремието Банкси, който преди време унищожи с шредер своя творба, веднага след като бе продадена за милион паунда на аукцион на Сотбис. Вариация на Радев е наречена "Банкси поток".

 

Всеобщата радост около картината принуди пресслужбата на Министерски съвет да излезе с уточнение по темата. А от него се разбра, че радостта би следвало да е още по-голяма, защото тази творба не е една-единствена, а част от много мащабна творческа дейност, която ще види бял свят в нарочна изложба. Можем само да се надяваме, че и останалите картини ще са толкова впечатляващи като тази на Борисов и Вучич с тръбата.

 

Ето и пълния текст на съобщението на пиарите на правителството на Бойко Борисов:

По инициатива на Консорциума „Аркад", който е изпълнител на линейната част на проекта за разширението на газопреносната инфраструктура на „Булгартрансгаз" ЕАД от българо-турската граница до българо-сръбската граница, са изработени поредица от картини, предназначени за предстояща изложба в Националния исторически музей. Изложбата се организира съвместно от „Аркад", „Булгартрансгаз" и НАИМ при БАН и ще покаже археологически артефакти, открити по трасето на „Балкански поток".

Една от картините, чийто художник е Симеон Кръстев, е връчена от „Аркад" на „Булгартрансгаз", които в последствие я предават на министър-председателя Бойко Борисов. Премиерът реши картината да бъде изпратена на президента на Сърбия Александър Вучич като спомен от посещението му в България през юни миналата година, когато българският министър-председател и сръбският президент направиха оглед на строителството на „Балкански поток". В рамките на вчерашната среща в Министерския съвет министър-председателят Борисов изпрати картината на президента Вучич чрез министъра на външните работи на Сърбия Никола Селакович и съпругата на сръбския президент - Тамара Вучич, която е специален съветник в кабинета на министъра на външните работи. Картината е подарена по протоколен път и правителствената информационна служба не разполага със снимки.

Main Menu