Демократична България искат ЦИК да ускори заявленията за гласуване в чужбина

26 Ян 2021 15:26

Централната избирателна комисия (ЦИК) да публикува скоро електронно заявление за гласуване в чужбина на парламентарните избори на 4 април. С него да бъдат приети и публикувани изборните книжа за парламентарните избори. За това призоваха от "Демократична България" в писмо до комисията.

Те припомнят, че за образуването на изборни секции в чужбина извън дипломатическо или консулско представителство са необходими най-малко 60 заявления за гласуване в съответното място. Заявленията може да се подават по пощата чрез писмо до съответното задгранично представителство или чрез електронно заявление през сайта на ЦИК, като крайният срок е 9 март.

 

Към момента от ЦИК не са обявили начална дата, от която българите зад граница могат да подават по електронен път своите заявления за гласуване. Не са публикувани и самите формуляри на сайта на комисията.

Гласуването на сънародниците ни в чужбина е затруднено както поради редица рестриктивни разпоредби на Изборния кодекс, така и поради пандемията.

За това всяка възможност, която улеснява и насърчава гласуването на българските граждани извън страната трябва да бъде използвана и прилагана максимално бързо и максимално рано, призовават от "Демократична България".

 

Спешно да започне процесът по подаване на електронните заявления, за да се гарантира възможността българите в чужбина да организират възможно най-много секции за гласуване, е мнението на формацията. От ДБ смятат, че бързото започване на процеса ще даде възможност и за достатъчно продължителна активна информационна кампания, за да бъдат подпомогнати българите при упражняване на правото им за гласуване в чужбина.

Main Menu