Проф. Ангелов: "АстраЗенека" няма да се прилага при жени под 60 - годишна възраст

19 Апр 2021 18:41

Ваксината на "АстраЗенека" няма да се прилага при жени под 60-г. възраст с повишен риск от тромбози. Всички лица, получили първа доза от тази ваксина, които не са проявили нежелани лекарствени реакции, могат да се реваксинират със същата ваксина. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по време на брифинг, предаде Novini.bg.

"Трябва да завършим имунизацията по някакъв начин. Текат клинични проучвания", уточни здравният министър.

"Ще направим такава организация, че да се получат вторите дози там, където са били доставени първите", отбеляза проф. Ангелов. Той заяви, че ако няма риск от тромбози, ваксината няма проблем да бъде приложена.

 

"Всеки лекар, който разпитва пациента, знае какви са рисковете от тромбози и той трябва да го отчете това и да предупреди самия пациент", допълни той.

На хората, които са останали само с една доза, няма да им бъде издаден сертификат, че са ваксинирани, бе уточнено от здравните власти.

„Имаме готовност да отворим зелени коридори през май, защото ще има нужните дози от ваксини. През юни ще има възможност да се правят по 50 000 дози ваксини на ден. Имаме готовност за възобновяване на работата и на електронния портал за записване“, обясни министър Ангелов.

Main Menu