Почина Иво Георгиев - бивш национал и голмайстор

13 Ное 2021 12:59

На 49-годишна възраст почина бившият национал и голмайстор на футболния ни елит Иво Георгиев, предаде БТА.

Нападателят е роден на 12 май 1972 г. в Русе, а в кариерата си бележи над 150 гола в първенствата на България, Унгария, Швейцария, Израел и Германия.

Реализатор номер едно на А група за сезон 1995/1996 с 21 попадения, когато облича екипа на "Спартак" (Варна). Той е едно от големите имена в историята на "соколите".

Очаква се погребението да е на 20 ноември в Бакърена фабрика в София.

Играе в редица отбори от България и чужбина. Става голмайстор на елита на България със Спартак (Варна) през сезон 1995/96, когато бележи 21 гола. През същия сезон вкарва 6 гола в един мач - срещу Спартак (Пловдив), което е поделен рекорд в България с други четирима играчи. Иво Георгиев е част от състава на националния отбор за Евро'96 в Англия, но не записва игрови минути по време на шампионата.

Любопитното е, че Иво Георгиев е привлечен в Славия през 1995-а година, но тогавашният старши треньор на "белите" Стоян Коцев се отказва от него и е освободен преди първенството без да запише минута. От това се възползва Спартак (Варна), който го привлича.

Юноша на Академик (София), кариерата му е доста пъстра и реално в професионалния футбол дебютира в Дебрецен (Унгария). Носи екипите на Дороги Баняс и Хонвед от Унгария, Аарау (Швейцария), Валдхоф Манхайм (Германия), Апоел (Йерусалим, Израел). В България играе за Корабостроител (Русе), три периода във варненския Спартак, Добруджа, Ботев (Враца) и за кратко в Левски. За националния отбор на България е забелязан от Димитър Пенев, вкарва два гола в два мача.

Main Menu