МВР проверява 3 университета за обществени поръчки за ремонт на общежития

19 Ное 2021 13:03

Служители на Главна дирекция "Национална полиция" проверяват по сигнал три висши училища в София – СУ „Св. Климент Охридски“, УНСС и Техническия университет, за изразходване на средствата за подобряване на битовата общодостъпна и социална среда.

Така от пресцентъра на МВР опровергаха кандидата за президент проф. Анастас Герджиков, който обяви в предизборния дебат вчера, че акцията в СУ е за купуване на гласове.

От МВР уточняват, че с Постановление на Министерския съвет 219/2020г. са отпуснати целеви средства на държавните ВУЗ, притежаващи студентски общежития, за подобряване на битовата общодостъпна и социална среда в размер на 68 000 000 лв. С ПМС 53/2021 г. допълнително са отпуснати още 10 000 000 лв.

С цел използване на осигурените бюджетни средства с писмо от МОН е препоръчано при подготовката и провеждането на обществените поръчки университетите да заложат възможност за авансово плащане на 100% от стойността на договорите към фирмите изпълнители.

В хода на започналата проверка служители на Отдел „Икономическа полиция“ на ГДНП са изискали от университетите необходимите документи, свързани със сключени договори, гаранции, плащания и извършена дейност, както и с начина на проведените процедури, съобщават от МВР и допълват, че на 17 и 18 ноември служители на МВР не са посещавали университетите във връзка с изборния процес.