Пътищата ни - тъмни, опасни и изоставени

24 Ное 2021 13:24

45 души изгоряха при катастрофа на автобус на магистрала "Струма" в нощта срещу вторник. Сред жертвите има 11 деца, а общият брой на загиналите все още не е уточнен, защото не е изяснено напълно колко души са пътували в автобуса в момента на инцидента.

"На този етап е трудно да се каже каква е причината за тази трагедия, но най-вероятно ще се окаже, че тя не е само една. Има комплекс от причини - от безхаберието не само от страна на нашата държава, а и от цялата обстановка що се касае до пътна безопасност, обучение на шофьори, изпити и всичко останало", заяви Красимир Георгиев от Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България.

Според него, ако на мястото на инцидента е имало ясна и правилно поставена, отговаряща на българките и европейските стандарти маркировка с насочващи стрелки най-вероятно шофьорът е нямало да се заблуди, че най-дясната лента продължава вдясно.

Сериозен фактор е липсата на магистрално осветление - пътищата ни, включително и магистралите ни, са тъмни. Това е национален проблем.

Според инж. Владимир Жиянски фактор за катастрофата, както и при инцидента край Своге, е т.нар "еластична ограда". Той подчерта, че трябва да бъде направен одит на цялата пътна мрежа.

Диана Русинова: Държавата не може да осигури безопасност на пътя

Експертът по пътна безопасност Диана Русинова задава два въпроса - защо е проектирано някакво уширение в крива на "Струма" и защо снощи са текли проверки в багажните отделения на автобусите, а преди това не е правено?

Не всичко е наред с този път, но всички държавни институции излезли и ни убеждавали, че всичко било наред. Не може цялата държава да е впрегната да обяснява, че пътищата са ни наред, това не може да го прави една нормална държава, каза Русинова.

Според нея отново се прави опит вината да се прехвърли само върху водача на автобуса, без да се разследва случилото се. Шофьорът не е карал със 120 км/ч, а е карал с доста по-малко, по мнението на Русинова.

"Ние имаме системен проблем и като страна-член на ЕС имаме ангажимент към пътната инфраструктура и пътната безопасност", категорична бе тя и добави, че България не е в състояние да осигури безопасност на пътя.

Председателят на Българска браншова асоциация "Пътна безопасност" Николай Иванов пък заяви, че трябва всички да си направим изводите как да не се стига до подобни инциденти. На първо място по негови думи безопасността в инфраструктурата трябва да бъде изведена като основен приоритет. Освен това било необходимо да има планиране и финансиране.

Иванов подчерта, че пътното поддържане е основният фактор, касаещ безопасността.

Main Menu