Печат на тази страница

Мартин Димитров: Енергетиката е затънала в непрозрачност, затова токът е скъп

25 Ное 2021 09:55

Ще използваме всички механизми и фондове, за да нормализираме цените на тока за битовия потребител. Енергетиката е затънала в непрозрачност и това е една от основните причини за високите цени на тока. Най-големият проблем на българската енергетика е корупцията. Предлагаме одит на цялата държавна енергетика. Искаме тайните договори да станат явни, заяви пред Нова телевизия Мартин Димитров от "Демократична България".

Питах участниците, дали някой виждал пътната карта за „Балкански поток“, но се оказа, че няма такъв. Настояваме да бъде изработена и дефиниция за енергийно беден, но искаме да се приеме петгодишен план за справяне с енергийната бедност, да има яснота и последователност. 2024 е предвидено да се случи преходът към пазар и за битовите потребители. Светът върви към либерализация, но това у нас трябва да се прави стъпка по стъпка, плавно, трябва да има оценка какво ще се случи при либерализация, коментира Мартин Димитров.

Що се отнася до АЕЦ "Белене", Димитров заяви, че единствените хора, които са защитили Белене са били от БСП.

Лятото цените на тока ще се нормализират, прогнозира той.

На въпрос дали трябва да има министри от ДБ в правителството, той заяви, че трябва да имат участие във формирането на мерките, идеите и цели. Ако някой не си върши работата, то той трябва да бъде сменен. Но това е мое мнение, трябва да си кажат лидерите на ДБ, подчерта още той.

Свързани статии (по етикет)