Глобяват и работещите, ако получават от шефа си пари на ръка

26 Ное 2021 19:15

Работещите да бъдат глобявани, ако получават пари на ръка от работодателите си. Това предложи Асен Василев и получи съгласието на партиите и коалициите по време на преговорите за правителство в сектор "Труд и социална политика".

Бившият финансов министър, който водеше разговора от името на спечелилите изборите "Продължаваме промяната", предложи криминализиране на плащанията на ръка над официалните заплати и въвеждане на по-големи глоби за работодателите и счетоводителите.

Целта е изсветляване на сивата икономика. Планира се след тримесечна разяснителна кампания да започнат проверки и санкциониране.

От 2015 г. недекларирането на облагаем трудов доход и недекларирането на осигуровки е криминализирано и се наказва с глоба и затвор, но почти няма наказателни дела за укриване на осигуровки. Според действащия Наказателен кодекс обаче наказателната отговорност носят само работодателят и счетоводителят, а не и работникът. Сега Василев предлага и работещите да могат да бъдат преследвани наказателно, ако се съгласят да получават заплата в плик. 

Предстои в рамките на 6 месеца да се направи анализ с цел справедлива индексация на пенсиите и създаване на нов механизъм за актуализацията им, който да бъде устойчив във времето.

Замяна на хартиените трудови книжки с дигитални договориха още преговарящите партии и коалиции.

Те бяха единодушно "за" "прозрачен, законово определен автоматичен механизъм за определяне на минималната работна заплата, която да бъде обвързана със средната за страната, като постепенно процентът се повишава. Георги Гьоков от БСП предложи тя да достигне 50% от нея за няколко години, но последното не беше записано като договорено.

Партньорите приеха предложение да се обсъди през втората година от майчинството работещите майки, за чиито деца няма места в държавните и общинските детски заведения, да получават 100%, а не 50% от обезщетението за отглеждане на дете. Сега ако майката се върне на работа втората година, получава половината от помощта.

По всяка вероятност сумата за обезщетение през втората година майчинство ще бъде равна на една минимална заплата, а няма да е фиксирана сума. С нея ще бъде обвързан и минималният размер на обезщетението за безработица. Тези промени обаче едва ли ще се направят с бюджета за 2022 г., който трябва да бъде подготвен и приет в максимално скъсени срокове.

Увеличение на минималната надница за нощен труд и процентното й обвързване с тази за час дневен договориха още ПП, ДБ, БСП и ИТН.

Main Menu