Преговорите: Бюджет'2022 ще е готов до края на януари

27 Ное 2021 18:38

Бюджетът за 2022 г. да се изготви до края на януари, раздаването на излишъците да е през парламента, най-малко 700 лева минимална работна заплата, увеличение прага на регистрация по ДДС.

Това са част от решенията, около които се обединиха политическите сили на коалиционните преговори на тема "Финанси".

Продължаваме промяната, Демократична България, Има такъв народ и БСП обаче показаха и ясни разминавания. А съпредседателят на "Продължаваме промяната" и бивш министър на финансите Асен Василев определи някои предложения като "чист популизъм".

 

- В крайна сметка в документа се записа, че приемането на бюджета за 2022 г. ще е до края на януари. Според ИТН и ПП и парламентът, и Министерството на финансите ще трябва да намалят "немалка част" от ваканциите си за коледните празници, тъй като в противен случай и януари изглежда труден срок за приемане на бюджета; Прие се и изготвяне на времеви план на предложените реформи - с разчети за тяхното финансово обезпечаване до средата на 2022 г.

- Парламентарен контрол върху разходване на средства, формирани на база излишъци или по-висока събираемост - тоест да се премахне практиката с решение на МС да се раздават средства.

- Въвеждане на цялостно капиталово бюджетиране в държавата.

- Всички разходи за федерации, общини, проекти и т.н. да бъдат одобрявани от парламента изрично. "Парламентът да реши, а не по усмотрение на министрите - да има истински парламентарен контрол", обясни Василев. Любомир Каримански от ИТН от своя страна заяви, че трябва да са внимателни да не смесват изпълнителната и законодателната власти и трябва да се реши в ситуация на служебно правителство как ще се действа.

- Запазване на финансовата стабилност.

- Бюджетен дефицит за 2022 г. между 3,5 и 4,5%.

- За 2022 г. ДДС остава каквото е и сега. Запазват се намаленията заради кризата, а до септември 2022 г. да се направи анализ на ДДС с фокус диференциране на ставки, обратно изчисление и намаляване на обща ставка.

- Увеличение прага за регистрация по ДДС до 100 хиляди лева в Бюджет 2023 и до 160 000 лева - за 2024 г.

- Запазване на текущото семейно подоходно облагане за 2022 г. и анализ на ефекта - необходим при изготвянето на Бюджет 2023 г. В крайна сметка се прие, че трябва да се съобразят с препоръките от Комисията по социална политика; Да се осигурят необходимите средства, съобразени и с препоръките на другите комисии.

При тази точка обаче от БСП се намесиха и заявиха, че политическите сили трябва да са по-смели. От левицата смятат, че държавата трябва да покаже съпричастност към младите хора, както и че преди всичко трябва да има деца, преди да се говори за добро образование и детско здравеопазване.

- Да се увеличи необлагаемата част на третия стълб и да не се пипат облагаемите вноски за Бюджет 2022. Политическите сили обаче имат различия за увеличението на стълбовете в пенсионната система. БСП са против увеличение на вноските за втория и третия стълб, а от ДБ настояват за преразпределение.

- Минималната работна заплата да стане най-малко 700 лева. За 2023 г. да се фиксира процент и да се синхронизира с европейската директива.

- Осигуряване на безплатни детски градини и ясли

- План за капиталова подкрепа на българския бизнес

- Активна работа с общините по модел за финансова децентрализация

- Намаляване данък наследство

- Стимулиране на инвестиции в реални активи при реинвестиране в производствени активи. Анализ на мерките и промени в ЗНИ.

- Поддържане на минимални акцизни ставки

- Премахване на данъка върху лихви и депозити

- Създаване на работна група за уреждане на режима за дарения, спонсорство, меценатство и създаване на работна група за даренията при храните

- Запазване на мерките 60/40 и 80/20 до края на кризата

- Съкращаване на сроковете за получаването на безвъзмездна финансова помощ

- Премахване на данък "уикенд", защото е "административен бич за фирмите и е безумие"

- Обвързване на сумата за ваучери със средната работна заплата

Main Menu