Първан Симеонов: Коалиционни управления не могат да донесат голяма промяна

28 Ное 2021 16:13

"Има важни за страната неща, които обаче не чувам, а трябва да се казват. Аз искам в преговорите за правителство да чувам какво ще правим с човешкия ресурс на нашата страна, каква ще бъде демографската политика. Това заяви пред БНР и политологът и изпълнителен директор на "Галъп интернешънъл болкан "Първан Симеонов.

Според него трябва "в тези седмици да чуваме повече стратегия за страната ни, а не толкова тактика".

Той отбеляза, че трудно съставените коалиционни и компромисни кабинети по дефиниция се броят за трудно съществуващи. Това обаче не било така, защото веднъж договорили се, всеки си гледа в своята писта. Такъв кабинет по негови думи може да има по-дълъг живот.

Още повече, че когато мнозина са в кабинета, малцина са в опозиция, а това е комфортна ситуация за всеки един кабинет, изтъкна Симеонов.

Той е категоричен, че мандатът е абсолютно ясен, тъй като хората са потвърдили желанието за промяна.

Това желание за промяна обаче било попътен вятър и нищо повече. Оттук-нататък по негови думи правителството ще трябва да се доказва ден след ден.

 

Симеонов прогнозира, че в началото популярността на партиите в бъдещата коалиция ще продължи да расте, тъй като има инерция общественото мнение да следва особено победителя.

Той допуска, че ще расте и популярността на опозиционната формация "Възраждане", защото тя е прескочила летвата и много хора ще се ориентират към нея като опозиция на всичко.

"След това обаче минава меденият месец и започва реалният брак, когато от това правителство ще се очаква да чисти, да готви и прочее неща. И тогава именно може да натежи това, че то е сложно, коалиционно и компромисно. Хубавото тук е, че всичките партии са "на един акъл". Това не е коалицията "Орешарски", това не е тройната коалиция. Това е еднопосочно управление и ми се струва, че това е шанс за страната", коментира политологът.

Според него проблем пред бъдещото управление е това, че то "ще звучи прекалено либерално и западно за масовия български вкус".

"Който е вкусът на едно застаряващо, бедно, разслоено, тоест консервативно и скептично общество. И със сигурност това либерално и прозападно звучащо управление до някоя и друга година ще породи много силна консервативна реакция", прогнозира Симеонов.

По негови думи подобни управления обикновено са успешни, защото са модернизационни, но им струва много, а понякога не успяват да го обяснят на обществото.

Той заяви, че управленията, които могат да донесат голяма промяна, не са точно коалиционните.

"Управленията, които могат да донесат голяма промяна, са управления, които са подкрепени с мощна вълна от хората и имат комфорта да не правят компромиси. Случаят не е такъв, въобще рядко има такива случаи", уточни Симеонов.

Според него промените ще бъдат внимателни.

Main Menu