Радев към ГЕРБ: Както бях критичен към вас, така ще бъда критичен и при всяко друго управление

06 Дек 2021 11:08

"Уважаема г-жо Атанасова, уважаеми господа. Добре дошли в президентската институция. Вашата партия е втората, с която провеждам консултации за съставяне на кабинет. Вие безспорно сте формация с добър политически опит. Вярвам, че на този опит трябва да съответства и определена политическа мъдрост”. Това заяви президентът Румен Радев при консултациите за съставяне на кабинет с ГЕРБ-СДС.

По думите на държавния глава след изборите има нужда от промяна и всички трябва да се съобразяват с това. „Последните две служебни правителства, които назначих, стабилизираха страната и доказаха, че е възможно управление, което обединява хора с различни политически възгледи”, посочи той.

„Както и хората очакват от вас да бъдете конструктивни, могат да ви уверя, че както бях критичен към вас, така ще бъда критичен и при всяко друго управление. Целта е постигнатото дотук да бъде надградено, а не да вървим назад”, подчерта Радев, цитиран от Нова телевизия.

"Гарантираме, че ще бъдем знаеща, можеща и непримирима опозиция", посочи от своя страна Десислава Атанасова.

 

След края на консултациите Десислава Атанасова съобщи, че ГЕРБ няма да подкрепи правителство на на "Продължаваме промяната" и ще гласува с "против".

По думите на Томислав Дончев няма логика опозицията да гласува, защото това би я превърнало в част от управляващите.

"Бъдещият кабинет ще бъда фейслифт на служебния кабинет", смята Дончев и допълни, че наред с всички партии, ще държат и Радев отговорен за всички грешки на бъдещата власт.

Даниел Митов допълни, че следващата управляваща коалиция "няма да бъде четворна, а петорна". По думите му в 47-НС "очевидно ще има" "президентска квота".

От ГЕРБ заявиха още, че ще подкрепят съдебната реформа, но досега нямало цялостно предложение на реформа.

Десислава Атанасова пък съобщи, че цялата парламентарна група на ГЕРБ-СДС е ваксинирана и ще предложат въвеждането на зелен сертификат за достъп до пленарната зала.

Тя отново влезе в ролята на бранител на свободата на словото.

Атанасова отклони въпрос дали не е смешно именно те да говорят за свобода на словото, когато по време на управлението на ГЕРБ България се нареди на 112-то място в класацията на "Репортери без граници".

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС заяви, че не ѝ е смешно, когато се ограничава свободата на словото и когато се нахлува в домовете на симпатизанти и членове на ГЕРБ. Тя обаче игнорира въпрос за нахлуването в президентството.

Main Menu