Остава усложнена обстановката в Родопите и Пиринско

13 Дек 2021 07:29

Остава усложнена обстановката в страната след проливните дъждове през последните 2 дни. Частично бедствено положение е обявено в Смолянска област, съобщава БНТ.

Най-тежко е в Борино, Рудозем и Неделино. В община Девин на много места пътищата са пропаднали, селата Триград и Ягодина остават откъснати. На много места в областта няма ток.

Триетажна къща се срути до основи в село Стойките заради свлачище. За щастие няма пострадали. В община Девин на много места пътищата са пропаднали. Все още не е възстановено електрозахранването в много от населените места в Смолянска област.

На пътя между Девин и село Триград на няколко места асфалтът е пропаднал. От общините запълват с чакъл и баластра, там където е възможно, дупките по пътя, но пътищата в областта не са безопасни.

Сериозни щети има и по няколко водно електрически централи по поречието на река Въча над Девин. Пътят между Смолян и Девин продължава да е затворен заради подкопаване на платното от придошлата река Широколъшка.

Бедствено положение и в 4 общини в Пиринско след проливните валежи - Симитли, Гърмен, Благоевград, а от полунощ и в Петрич. Десетки свлачища, откъснати пътища и преливащи реки, критична е ситуацията в Кресна, Хаджидимово и Банско. За щастие, бедстващи хора няма, увери областният управител Николай Шушков, но има откъснати пътища към някои села в региона.

Във Филипово вече няма дъжд, но снегът подължава да е много силен, а част от къщите са непосредствено до реката. Кметът на Филипово обясни, че се очаква финансиране за изграждането на подпорна стена.

Затворен е пътят за село Сушица в община Симитли заради подкопаване на пътното платно. На много места Струма и Места излязоха от коритата си и заляха земеделски площи.

Main Menu