Гешев брани магистратите

15 Дек 2021 16:13

Главният прокурор Иван Гешев призова медиите да не се политизира и да не се използват за политически пиар и пропаганда темата правосъдие и съдебната система. Така обвинител номер едно отговори на въпрос за това как би коментирал отказа на Специализираната прокуратура да откаже да разследва бившия вътрешен министър за аферата "Хемус".

Коментарът си той направи, след като взе участие в дискусия в Центъра за изследване на демокрацията, посветен на противодействие на битовата и конвенционалната престъпност.

По същата логика според Гешев може да се каже дали господин Лозан Панов е запознат с пускането на убиеца Джок Полфрийман, за това каква отговорност носи и защо не е говорил със съда. "Господин Лозан Панов или който да е друг няма никакви правомощия в конкретния съдебен състав. Същото е и с прокуратурата", подчерта Гешев.

По думите му подобен е опитът за натиск върху съдебната власт чрез бюджета противоречи на европейските принципи и ценностите на европейското семейство. Всеки прокурор взима решения на база вътрешното си убеждение и доказателствата по досъдебното производство. Иван Гешев застава зад всеки магистрат и няма да допусне натиск върху магистрати, които да бъдат използвани за политически цели. "Аз заставам зад всеки колега, който съвестно си върши работата и прокуратурата ще защити всеки магистрат пред европейските институции от натиска, който им се оказва", категоричен бе Гешев.

Според него, ако някои магистрат се е произнесъл с отказ по конкретен случай според българското законодателство подлежи на институционален контрол пред Апелативната специализирана прокуратура и пред Върховната касационна прокуратура.

Иван Гешев смята, че войната срещу прокуратурата е налице, тя е факт, но от държавното обвинение няма да участват в нея. Гешев е готов да работи добре с новия правосъден министър Надежда Йорданова, както и с МВР. Той обаче недоумява защо, след като е поканил силовия министър Бойко Рашков на дискусии, в съвместни екипи за противодействие на престъпленията и срещи, той не се е отзовал. Той не смята, че е добра работа съответният окръжен прокурор да се вижда нелегално с директора на ОДМВР, за да не го уволнят, както и във Враца да бъдат поканени полицаи на Националния институт по правосъдие, където присъстват съдии, прокурори и следователи за данъчни престъпления, а те да заявят, че няма да участват.

Main Menu