Хиновски: Природният газ ще поскъпва още

03 Ян 2022 09:06

Има редица негативни фактори, които ще натискат цената на газа още повече нагоре. За това предупреди енергийният експерт Иван Хиновски пред БНТ по повод решението от 1 януари на КЕВР за 30% повишаване на цената на природния газ. За енергийните анализатори и експерти не е изненада увеличението на цената на газа.

По думите му ръстът на природния газ от последната година е много сериозен по много причини, но основно, че няма достатъчно количества, събуждането на европейската индустрия, пренасяне на производствата от Китай в Европа.

 

"Газпром" не може да бъде обвиняван единствено за скока на цената, руският монополист отказва обаче да изпълнява свръхколичества и си изпълняват дългосрочните договори. Европа обаче иска повече, а "Газпром" следва своята полотики, а тя е да натиска Европа за изпълнение на "Северен поток 2", изтъкна Иван Хиновски.

Той очаква дефицит на електроенергия и на европейския пазар. Това ще ни удари и нас в даден момент, предупреди Хиновски. До април-май месец ще има покачване на цените, а след това ще има успокояване на цените.

България има един резервен коз във взаимоотношенията си с Турция, която има свръхизлишъци на природен газ. България трябва да се опита да договори природен газ от Турция, с която може да успокои доста и нашия пазар. Това се говори само в експертните среди, посочи Хиновски.

Другата алтернатива, която се подценява е, че България има собствени ресурси на природен газ, която не изследва. Освен това нашите топлофикации са като пътищата ни - стари и неподдържани, изтъкна Хиновски и настоя да се настъпи към изграждането на когенерации във всички топлоцентрали. Това може да стане в рамките на една година, а Топлофикация - София е трябвало да направи това преди десет години още. Енергийните експерти се молят Топлофикация-София да не фалира, защото ще има апокалипсис.

Main Menu