Държавата ще плаща за следването на студенти, ако са сключили договор с работодател

10 Ян 2022 14:23

Държавата ще плаща за следването на студенти, ако са сключили договор с работодател за стаж за периода на обучението и за работа след завършването.

Тази възможност се предлага за определени специалности - 96 на брой, спрямо пазарните нужди в ключови области и там, където се регистрира недостиг на кадри. МОН публикува регистър на специалностите, за които държавата ще плаща изцяло или частично разходите за следването.

Освен до информация за специалностите, студентите вече имат достъп и до списъка с всички фирми, с които могат да сключат договор за стаж и работа, за да ползват финансова подкрепа. Регистърът дава възможност за двупосочна връзка между студентите и бизнеса, уверява пресцентърът на МОН. Обучаващите се по-лесно ще намират място за професионалната си реализация, а фирмите - необходими специалисти за дейността си.

Списъкът на специалностите, за които държавата покрива разходите за обучение, се изготвя по висши училища, форми на обучение и брой студенти спрямо нуждите на пазара на труда. Той се актуализира всяка година, за да отговаря в максимална степен на потребностите от висококвалифицирани кадри за икономиката.

Министерският съвет ежегодно ще утвърждава и списъка на работодателите, с които студентите могат да сключват договори.

По предложение на различни министерства през настоящата академична година са одобрени 154 фирми. За 2021/2022 г. тези работодатели са заявили необходимост от 975 специалисти.

Информационната система на специалностите и работодателите се поддържа от Националния център за информация и документация (НАЦИД) към МОН.

Main Menu