Печат на тази страница

Цацаров подава оставка

13 Ян 2022 18:34

Председателят на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) Сотир Цацаров напуска предсрочно поста си, считано от 1 март. Това ще стане след приемането на отчета за работата на комисията през миналата година от специализираната парламентарна комисия, съобщи "24 часа".

"Ще коментирам декларираните намерения за законодателни промени следващата седмица, след като изпълня своето решение да подам оставка като председател на КПКОНПИ. Ще поискам да бъда освободен от тази длъжност, считано от 1 март, докогато ще внеса в Народното събрание годишния отчет за работата на комисията. Фактите и цифрите в този отчет ще говорят повече от празните политическите декларации и обвинения. Разбира се, ще обявя ясно и мотивите за оставката си", гласи писменият отговор на бившия главен прокурор, цитиран от изданието.

"Продължаваме промяната" се изказаха още преди изборите неласкаво за оглавяваната от Цацаров комисия, а премиерът Кирил Петков настоя ръководителят й да си ходи. За оставката на Цацаров настоява и "Демократична България".

В краткосрочната програма за борба с корупцията на управляващата коалиция се предвижда създаване на нова постоянна комисия или подкомисия към Народно събрание за превенция. Въпросната комисия трябва да осъществява парламентарен контрол върху дейността на КПКОНПИ. Трябва да изготви доклад за оценка на дейността на комисията "Цацаров" и анализ на информацията за данни за престъпления, извършени от магистрати, за да се внесе сигнал до Инспектората към ВСС. Самият Инспекторат също ще подлежи на парламентарен контрол, както и главният прокурор.

От програмата на кабинета в областта на правосъдието се предвижда КПКОНПИ да бъде реформирана след изготвяне на законопроект в срок от 3 месеца, в който да се уредят правомощията на самостоятелна антикорупционна комисия, съответно звено в ДАНС, която да възлага извършване на проверки на други компетентни органи и дирекции – НАП, ДАНС и др.

Ще бъде обособена самостоятелна Комисия за отнемане на незаконно придобитото имущество. Ще бъдат преразгледани функциите на инспекторатите към администрацията и реформиране на част от състава на инспекторатите към администрацията под ръководството на Антикорупционната комисия, вкл. част от състава на инспекторатите към отделните министерства.

Цацаров оглави КПКОНПИ през декември 2019 г. и мандатът му изтича след 2 г. Той бе избран на поста малко преди да изтече мандатът му като главен прокурор, след като предишният шеф на комисията Пламен Георгиев се оттегли заради скандала с незаконно застроената му тераса. Самият Георгиев стана консул във Валенсия.

Main Menu