Шефът на тотото оставя дружеството с рекорден капитал

17 Ян 2022 13:25

50 милиона лева е собственият капитал на Българският спортен тотализатор за сравнение с 4 милиона преди 2 години - това е рекорд в над 60-годишната история на тотализатора.

Това каза на брифинг изпълнителният директор на Българския спортен тотализатор (БСТ) Любомир Петров.

Извънредният брифинг на ръководството на тотализатора идва в деня, в който то следва да бъде освободено от принципала на дружеството - спортния министър Радостин Василев. Василев анонсира намеренията си на пресконференция миналата седмица. Мотивите - "изключително тежки проблеми" в БСТ. "От последните шест години четири са на загуба, последните две са с 8 и 11 милиона лева печалба", каза тогава Василев. И добави - имало данни за злоупотреби в особено големи размери. Освен ръководството на тотото, с постовете си се разделят и ръководителите на "Сердика спортни имоти", "Академика" и Националната спортна база.

Не 11, а реално 53 милиона лева била печалбата на тотото за 2021 година, контрира изнесените от министъра цифри шефа на тотото. Сумата от 11 милиона се получавала едва след като се извадят отчисленията към държавата и разходите за издръжка и заплати. Заедно с отчисленията към държавния бюджет печалбата за предходната 2020 г. пък са били 38,5 милиона.

"Ако погледнем реално върху нещата като финансови параметри и през предишните години тотото не е било на загуба, тя е била счетоводна заради отчисленията", каза Любомир Петров.

Отчисленията към държавата пък за 2021 г. са 18% от оборота, а за 2020 са били 16%. Приходите също така биха могли да бъдат много по-големи, смята шефът на тотото. Причината - въпреки че е монополист, държавната лотария може да продава фишове и билети единствено в обособените пунктове, а не по каси в търговски обекти, както правиха преди години частните лотарии. "Ако държавата промени това, може да вдигнем няколко пъти оборота, и така ще има достатъчно пари за федерациите, за физкултурни салони и т.н. Това е въпрос на воля, ние можем да го организираме", добави шефът на тотализатора.

Петров е категоричен и в друго - нямат основание думите на спортния министър, че имало "тежки нарушения". "Тотото е едно от най-проверяваните дружества в държавата. Проверки са правили АДФИ, Сметната палата, НАП."

"Гордея се с това, което постигнах като цифри, като показатели, като развитие на мрежата - открихме над 250 нови локации", завърши отчета на свършеното той.

Main Menu