Кънчо Стойчев: Очаква ни съвсем различен президентски мандат

19 Ян 2022 18:33

Очаква ни съвсем различен втори президентски мандат. Това каза социологът Кънчо Стойчев, в предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“. Целите и задачите на Радев в първия мандат се реализираха. Той успя да инициира промяната и в някаква степен дори я започна, допълни той.

„Докато за втория мандат целите и задачите ще бъдат друго – не иницииране на промяната, а превръщането ѝ в необратима и трайно структуриране на българската политика около, от една страна, приоритети, от друга страна – изчистване на политиката от всичкия онзи корупционен и клиентелистки баласт, който е натрупан през 30-те години. Така че ще се изправим пред съвършено нов мандат, интересен, предизвикателен за него“, прогнозира Кънчо Стойчев.

„Неизбежно ще има искри с управляващите. Става дума за мандат, в който тези управляващи няма да са едни и същи, както беше по време на първия му мандат. Ще наблюдаваме смяна на управляващите, различни конфигурации, тъй като българският политически живот в момента е във фаза на изкристализиране, преструктуриране, реорганизиране“, каза още той.
Социологът посочи, че за да бъдат чути медиите и журналистите, много често преувеличават нещата. Винаги ще се намерят хора, които ще кажат, че „Ето той трил сол на главата на този, а пък онзи го ритал под масата и тн."

„Противоречия между президент и изпълнителната власт има и ще има и няма нищо по-хубаво от това да има противоречия, тъй като това са два коригиращи се механизма. Но аз не считам, че ще се стигне до конфликт“, допълни Кънчо Стойчев.

Main Menu