Елена Йончева: БСП вече е маргинална партия

23 Ян 2022 13:21

"Изслушването ще даде на новото българско правителство и на главния прокурор възможност да изложат плановете си как да се излезе от кризата, в която ГЕРБ вкара България, свързана с върховенството на закона. Изслушването е важно, защото Европейската комисия обвързва финансирането на държавите членки със спазването на върховенството на закона". Това каза пред БНР евродепутатът Елена Йончева, която като член на мониторинговата група за демокрация на Европейския парламент към Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) ще се срещне с български официални представители по проблемите на съдебната система и отчетността на главния прокурор.

Тя сподели, че по предварителна информация в зала ще бъде министър-председателят Кирил Петков, министърът на правосъдието Надежда Йорданова, министърът на културата Атанас Атанасов, главният прокурор Иван Гешев.

"Изслушването ще бъде в мониторинговата група към LIBE (Комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на ЕП), влиятелна група от 14 души - по двама от всяко политическо семейство. Изслушването ще бъде на 27 януари при закрити врати... Решихме в групата не просто да дадем възможност на поканените да изложат предварително подготвени позиции, а да отговорят на уточняващи в движение въпроси - доколко съдебната реформа ще бъде съобразена с препоръките на Венецианската комисия, дали реформата няма да се ограничава само с персонални промени, каква е отговорността на главния прокурор, как се противодейства на корупцията по високите етажи на властта", каза тя в предаването "Неделя 150".

Йончева коментира и Конгреса на БСП и оставането на Корнелия Нинова на лидерския пост.

"Конгресът беше срамен и режисиран, хвърли БСП в категорията на маргиналните партии. Конгресът нямаше връзка с реалността. На Конгреса не получихме отговор на въпроса защо изгубихме доверието на 800 000 души. Отговорността не е колективна, а на лидера, специално на Корнелия Нинова. Не беше изведена темата за корупцията. Българите загубиха доверие в лидера на БСП, защото не показа битка срещу корупцията, а само симулация. Битката срещу Борисов беше симулативна от страна на Нинова", каза евродепутатът от БСП.

Main Menu