Михаил Миков: Единственият въпрос на конгреса на БСП беше как да оцелее Нинова

26 Ян 2022 18:37

Става въпрос за усещане за дълбоко разбиване на моето възприятие за БСП, на моето убеждение как функционира партия. Най-малкото е г-жа Нинова. Не ме смущава, че тя и кръгът около нея са преизбрани по такъв начин. Смущава ме, че няма конгресно заседание, на което да има съществен политически документ. Единственият въпрос на конгреса беше как да оцелее Нинова. Може ли да събереш хора от цялата страна в пандемията с този въпрос? Това не е партия, а група от хора, която на всяка цена се стреми да запази някакво статукво.

Това каза в предаването „Лице в лице“ по bTV Михаил Миков, бивш председател на БСП в периода 2014-2016 г., който преди дни изненадващо напусна редиците на столетницата.

 

„В никакъв случай не изпитвам лично огорчение. Другарството е въпрос на усещане, а не на превзетост и измислен етикет“, обясни той.

 

„Кое е изненадващото в решението ми за напускане на БСП, особено като слушаме какво докладва на Конгреса председателят Нинова. Партията като идея бе подменена от един еднолично овладян организационен механизъм. Този тъжен Конгрес, тези забодени в пода погледи, които вдигаха ръчичка, за да кажат, че не констатират… Не е имало оставка. Това е подигравка с морала и с човешкото разбиране за нормалността, не само в политиката. Има разминаване между разбиранията на хората с леви идеи и тези, които са в БСП“, смята Миков.

 

„БСП изгуби моралното право да бъде доминиращата политическа сила, да бъде центърът на лявото“, категоричен е той.

 

„През последните години никаква новина не излезе от БСП, освен вътрешнопартийните разправии. С моето излизане давам възможност да не тормозя хората от името на БСП“, каза Миков. Въпреки опитите на водещата Цветанка Ризова, той не разкри дали след напускането на БСП ще учреди своя партия или ще се влее в редиците на вече съществуваща.

 

Според Михаил Миков не се вижда очакваната промяна от новото правителство.

Main Menu