Зимният сезон е рекорден за последните 5 години

21 Мар 2022 13:36

Зимният туристически сезон се очертава да бъде най-добрият освен за последните две пандемични години, но и за период от 5 години назад, показват данни на Министерството на туризма и на хотелиерите, цитирани от TravelNews.

Заради натрупаната над 2 метра снежна покривка в Банско, Боровец и Пампорово, ски лифтовете и пистите ще работят до 10 април 2022 г., т.е. през цялата пролетна ваканция за децата. В курортите се завърнаха чуждите туристи и най-вече британците, които са традиционен техен пазар, докато по време на пандемията разчитаха основно на българите.

Сезонът се очаква да приключи с над 1.6 млн. туристи, с което ще достигне и надхвърли нивата на рекордната 2018-2019 г., когато са отчетени 1.628 млн. гости, сочат данните. Докато най-слабият е бил 2020-2021 г. - само 950 000 туристи, основно българи заради световната пандемия от COVID-19. Преди пандемията 2019-2022 г. в ски курортите са отседнали 1.5 млн. гости.

„Много добър сезон имаме, който продължава и в момента. Очакваме доста туристи до края на март и по време на априлската ваканция“, заяви пред TravelNews Иван Обрейков, маркетинг мениджър на „Юлен“ АД, което дружество е концесионер на ски зоната в Банско. Ръстът на туристите спрямо 2019 г,. преди пандемията, е 25%, каза той. Завърнаха се британските туристи и тези от балканските страни – Румъния, Гърция, Сърбия, Северна Македония и др. В момента имаме много гости от Израел, където имат ваканция, отбеляза Обрейков. Сериозен ръст се отчита и при българите. Преди войната са идвали още руски и украински туристи, но техният дял не е голям.

„Ръстът е 30% спрямо 2019 г. и сезонът е изключително успешен, като вървим към рекордни резултати“, коментира Мариян Беляков, изпълнителен директор на „Пампорово“ АД, което е собственик на ски инфраструктурата в едноименния курорт. Според него има сериозно завръщане на туристите от Великобритания и Ирландия, както и от балканските страни. При българите ръстът е над 10%, като отчитат много нови клиенти.

„Все още сме в сезон, като имаме и в момента доста българи и чужденци“, отбеляза Благовеста Томова, председател на Съюза на хотелиерите в Боровец, която е и управител на хотел „Рила“.

Според нея броят на туристите е около 7% повече преди пандемията.

Доволни сме от завръщането на британските туристи след сериозно отсъствие от 2 години, каза Томова.

Според нея България отчита успешен и доста снежен зимен сезон. Другите пазари, от които през този сезон има най-много туристи в Боровец, са балканските държави – Сърбия, Северна Македония, Косово, Румъния и по-малко от Гърция и Турция. Благовеста Томова допълни, че на второ място по посещаемост в Боровец са българите. „Благодарим на българските туристи, които ни подкрепиха и по време на пандемията“, подчерта тя.

Main Menu