Печат на тази страница

БСП намекна за вдигане на всички пенсии с 21% от юли

12 Май 2022 19:45

За възможно ново сериозно увеличение на всички пенсии от 1 юли с 21% съобщи депутатът от БСП Петър Кънев пред бТВ. Той обясни, че се обсъждат различни варианти, като целта е да се запази досегашната ковид добавка към парите на хората от третата възраст.

"Имаше предложение и за 10% увеличение на пенсиите, но днес социалният министър Георги Гьовков съобщи за друга идея – 21% ръст от юли", каза Кънев

Досега социалният министър настояваше за запазване на 60-те лева и след 1 юли, плюс вдигане на пенсиите с 10 процента.

Петър Кънев напомни и предвидената помощ заради високите цени на горивата - 25 ст. на литър, както се прави в редица други европейски страни като Франция и Гърция.

"Пакетът от мерки, който коалиционните партньори обсъждат, е за близо 2 милиарда. Имаше предложения за много повече мерки. От финансовото министерство са изчислили, че за всички предложени мерки ще са нужни 10 млрд. лв. По много от мерки, които се обсъждат, още няма достатъчно яснота как точно ще се прилагат – като отстъпката от 25 стотинки на литър при зареждане до 50 литра гориво или антиинфлационната добавка от 50 лв. за дете“, коментира Кънев.

Обсъждано е и предложение за вдигане на акциза на някои цигари.

"Търсят се баланси и решения, за да се намери възможност да се помогне, защото инфлацията блъска много яко. Трябва да се търси баланс между управляващите и работодателите. В момента политиката се командва от хладилника", бе категоричен Кънев.

Той съобщи, че е радетел "да престанем с тая безкрайна фискализация на всичко с касови апарати, да минат на патентен данък и фризьорки, и таксиметрови шофьори, да се облекчи малко малкия бизнес".

Main Menu