Хлябът може да поскъпне с 25%, цената на плодове и зеленчуци също ще се увеличи

14 Май 2022 10:51

Възможно е да има увеличение на цената на хляба с 25%. Най-вероятно ще има покачване и на цените на плодовете и зеленчуците, но не очакваме драстично увеличение.

Това заяви зам.-министърът на земеделието Иван Христанов по Нова тв. Каква точно обаче ще бъде цената на хляба зависи от политиката на правителството в следващите месеци, както и от това какъв ще бъде натискът от страна на пазара. Това е малко като тенис мач - производителите подават топката, дали хората ще купуват хляб на увеличени цени и точно колко, зависи от тях, допълни той.

Не мога да си позволя да си купя череши по 35 лв. килигорама, призна Христанов. В момента по-голямата част от плодовете и зеленчуците на пазара са внос. „Наблюдаваме вноса постоянно. От средата на март вече имаме нормализиране на цените на основните зеленчуци – домати, краставици, зеле. В определени седмици дори цените са по-ниски от миналата година по това време. Това обаче повдига въпроса защо на щанда те са на цените от февруари”, каза още Иван Христанов.

По думите му тази година се очаква по-добра реколта на пшеница, царевица и череша от миналогодишната.

„На пазара се създава доста шум. По Великден и Гергьовден имаше истерия за вносно агнешко. Всъщност имаше много малко внос и българските производители успяха да реализират продажби”, посочи зам.-министърът на земеделието и храните.