Протест на превозвачите ще има

17 Май 2022 18:58

Протест на превозвачите ще има в сряда от 9 до 17 часа. Той ще е мирен. Кирил Петков и превозвачите са се извинили са разменените остри реплики на предишната им среща.

Това стана ясно след днешните разговори в Министерски съвет.

Премиерът Кирил Петков и Магдалена Милтенова – представител на превозвачите, си стиснаха ръцете пред журналисти. Планираният протест за утре обаче остава. Причината е, че от правителството не са поели конкретни ангажименти в подкрепа на транспортния бранш.

Постижението днес е, че диалогът е възстановен. Това се случва, след като преди две седмици срещата между представителите на бранша и премиера в Министерски съвет бе прекратена преждевременно, след като Кирил Петков повиши тон. След това бе разпространен, вероятно от превозвачите, тайно направен аудио запис с гласа на премиера.

Представителите на транспортния бранш са поели ангажимент протестът утре да бъде мирен и да не пречи на гражданите. Няма да се влиза в центъра на София.

Имахме три часа разговор между транспортния бранш и правителството. Прекарахме три часа в конструктивен диалог с идеята да намерим решения, а не да се конфронтираме. Ако искаме България да просперира, диалогът трябва да бъде спазван от всички страни. Това заяви премиерът Кирил Петков след разговор с представители на транспортния бранш в опит да се намери решение за проблемите в сектора, ден преди обявения общонационален протест.

 

Министър-председателят съобщи, че са поети ангажименти от кабинета още тази седмица министърът на регионалното развитие Гроздан Караджов да направи работна среща за детайлите по тол системата, а министърът на транспорта Николай Събев обяви, че ще е с отворени врати през цялото време за допълнителни срещи по всички други теми.

"Премахваме акциза на природния газ, втечнения нефтен газ и метана. За най-малките превозвачи вдигането на ДДС прага е 100 000 и ставката за природен газ, втечнен газ и метан ще е 9%. Имаме предложение за по-ниски цени от производителите на био добавката. Аз поех ангажимент, че ще върнем отговор, за да балансираме - хем да спазваме ангажимента си към Европа, хем да не фалират превозвачи", добави Петков.

От своя страна Магдалена Милтенова, председател на Конфедерацията на автобусните превозвачи, изрази задоволство от проведената среща, но добави, че протест утре ще има.

"Благодаря на г-н Петков, че поднесе извиненията си за това, че предишния път ни е посочил вратата. Ние също поднесохме своите извинения, за да възстановим диалога. Но протест утре ще има, защото няма никакви конкретни решения към днешна дата. Разговорите и работата на работните групи продължават. Протест утре ще има - започваме в 9 ч. Ще има протестни шествия", допълни тя.

Премиерът пък каза, че протестът ще бъде мирен и няма да затруднява гражданите.

"Утре е важен ден и за учебната програма, защото има матури", допълни той.

Припомняме, че първите разговори по поставените проблеми с високите цени на горивата и намеренията да се разшири тол системата, срещу което бранша се противопоставя се провалиха.

Превозвачите напуснаха срещата с Петков и министри, обидени от отношението към тях. Това провокира пореден протест, като за утре е насрочена нова национална акция с намерения за пътни блокади.

 

Исканията към правителството, депозирани още преди 2 месеца, са за отпадане на биодобавката от микса на горивата и намаляване на акциза с 50 процента за срок от половин година.

Исканията се определят като икономически, а не като политически. Според бранша тези мерки ще ограничат нарастването на инфлацията у нас.

Main Menu