Правителството падна, на Кирил Петков пак други са му виновни

22 Юни 2022 19:23

Правителството на Кирил Петков не оцеля след вота на недоверие, внесен от ГЕРБ.

На заседанието се регистрираха 181 депутати - 67 от ПП, 59 от ГЕРБ-СДС 34 от БСП 26 от ДПС, 16 от ДБ и 13 от "Възраждане". Това е първият успешен вот на недоверие в най-новата история на България. "За" гласуваха 123 народни представители, а 116 - "против". Нямаше въздържали се.

След гласуването Кирил Петков обвини за свалянето си Бойко Борисов, Делян Пеевски, руският посланик и т.н.

 

Кирил Петков отива в историята, където ще бъде записано като първото – и засега единствено правителство, което бива свалено против волята му, по решение на Народното събрание. „Беше чест за мен за водя правителство, което беше свалено от г-н Пеевски, г-н Борисов и г-жа Митрофанова. Това, което искам да заяви ясно, че този вот е само една малка стъпка към един дълъг път. Това, което не разбраха е, че така не могат да спечелят битката“, заяви Петков след като правителството му вече е в оставка и беше свален от Народното събрание.

Рамадан Аталай излезе, за да обясни, че гласът му от системата е отчетен като против, но не е вярно.

Групата на ДПС напусна залата, защото не пожела да слуша отрицателните вотове на ПП. На излизане от залата Рамадан Аталай помаха за довиждане на кабинета "Петков".

От трибуната на Народното събрание Искрен Митев от ПП реши да чете постове от Фейсбук на негови фенове.

До падането на кабинета се стигна след разрив в управляващата Четворна коалиция и изтеглянето на партия „Има такъв народ“. Лидерът на ИТН Слави Трифонов мотивира решението си с разминаване по отношение на Скопие и обвини довчерашните си партньори, че съсипват финансово страната. Без формацията на Трифонов кабинетът Петков остана с крайно недостатъчните 109 депутати при необходими най-малко 121 за оцеляване или 130-140 за комфортно съществуване. Последва „люспене“ в групата на ИТН и съмнения за покупка на народни представители.

За да пресекат този процес, ПГ на ГЕРБ/СДС спешно внесоха в парламента вот на недоверие на тема финансова политика. До последно имаше съобщения за опит за търговия с депутати и сериозни съмнения дали кабинетът няма да оцелее като си напазарува нужната подкрепа.

Main Menu