Прокуратурата: Не разследваме Лена Бориславова заради ББР

04 Юли 2022 17:15

Софийската градска прокуратура е образувала досъдебно производство срещу длъжностно лице заради сключен неизгоден договор между ББР и юридическа кантора. Това съобщават от държавното обвинение, като уточняват, че от 2017 година насам, след поправка в Закона, разследванията не са срещу лица.

Повод за проверката е сигнал, подаден в Софийската районна прокуратура и КПКОНПИ, в който се твърди за злоупотреби с хонорари за юридически услуги. Парите били изплащани от ББР на частна адвокатска кантора, при това в завишени размери. Обемът дейност, за която се получавало възнаграждение от близо 14 000 лв. месечно, бил твърде малък.

Периодът, за който се проверява обхваща времето, когато министър на икономиката и съответно принципал на банката е Кирил Петков. А лицето, за което в сигнала се твърди, че е получавало високите хонорари, е Лена Бориславова. По това време тя била служител в адвокатската кантора.

Заради разследването, в което са намесени висши държавни чиновници, то е прехвърлено в Софийската градска прокуратура, която е компетентна по случая.

Обвинителите ще проверяват дали, колко, на какво основание и кой евентуално е изплатил хонорари на Бориславова. За целта са иззети копия на договорите между ББР и адвокатската кантора.

Самата Бориславова първа съобщи в социалните мрежи, че тече проверка срещу нея. А днес определи разследването като „граничещо с политическа акция”.