Отстъпката от 25 ст. в цената на горивата вече е в сила

09 Юли 2022 08:36

От полунощ е в сила отстъпката от 25 стотинки в цената на горивата. Повечето от големите вериги бензиностанции ще предоставят на клиентите си държавната помощ на литър гориво, а част от тях ще го правят заедно с отстъпките, които дават на редовните си клиенти.

Това каза председателят на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев. Той обясни, че в днешния ден може да има разминаване в цените на пропан-бутана на различните обекти дори на една и съща верига. Причината е, че в станциите ще има както количества с, така и без акциз.

 

Шофьорите, които искат да ползват отстъпката и отговарят на изискванията за получаване на държавната помощ: "Нека да разполагат с талоните при посещение на каса. Това ще подобри скоростта на обслужване на клиентите" - казва Живодар Терзиев и обяснява, че ако веригата предоставя и допълнителни клиентски отстъпки: "То държавната помощ от 25 стотинки и отстъпката, която получава като верен клиент по съответната верига, или ще бъде обобщена като обща отстъпка, или ще бъде на два отделни реда. В първите дни ще има несъответствия в различните търговски вериги, защото едни са готови да предоставят и двете остъпки чисто технически, други ще стартират с 25 стотинки или отстъпката за лоялни клиенти".

Най-късно до началото на следващата седмица бензиностанциите ще се адаптират. Също тогава трябва да се изчисти и разминаването в цените на пропан-бутана: "В събота всички станции, които получат гориво пропан-бутан, ще го получават без акциз, но доставките до петък са с акциз. Това ще доведе до няколко коментара защо един оператор или една верига предлага пропан-бутана на различни бензиностанции веднъж на по-висока цена, втори път на по-ниска".

 

Независимо, че при метана има най-много отстъпки, държавна помощ, нулев акциз и намалено ДДС на 9%, цената му може да остане на същите нива заради очакваното поскъпване на природния газ с 32%: "Ако приемем, че днес имаме метан, който се търгува между 3.40 и 3.60, ако заявката на "Булгаргаз" бъде приета, 80 стотинки е увеличението и каквито остъпки да дадем - 25 стотинки, 35 стотинки от ДДС и 5 стотинки от акциз и още нещо за верни клиенти, тя ще бъде по-висока, отколкото е в настоящия момент".

Извън отстъпките при бензина и дизела: "Е възможно да зарадваме потребителя в следващите дни, дори с намаление на цената по колонки" - казва председателят на Българската петролна и газова асоциация Живомир Терзиев.

 

Компенсацията ще се дава за зареждане на леки автомобили - категория М1, мотопеди или мотоциклети от категория L, собственост на физически лица, като те трябва да представят малкия талон на превозното средство, за да ползват отстъпката. Друго условие е видът гориво да е с най-ниската цена от вида си. Няма ограничения в количеството на горивото и броя на зарежданията.

Препоръчително е шофьорите преди да заредят да попитат в бензиностанцията дали отстъпката се прилага.

Main Menu