Христо Иванов: Без ГЕРБ и ДПС, по-добре кабинет на Румен Радев до февруари

03 Окт 2022 18:06

Управление с ГЕРБ и ДПС е невъзможно не защото на мен не ми харесва, а защото реалността е очевидна във вота - подобно управление ще изкара хората на улицата. То е рецепта за дестабилизация на страната, а не обратното. Само ще задълбочим политическата криза.

Това заяви пред bTV съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов по повод протегнатата от ГЕРБ и ДПС ръка за евентуални преговори за съставяне на правителство.

Според Иванов от ГЕРБ не са осъзнали, че нямат план какво ще правят, след като спечелят изборите.

"Могат да спечелят, но не могат да управляват, защото нямат партньор. Отказват да разберат, че останалите трябва да бъдат уважавани. Отказват да поемат отговорност за корупционния модел, завладял държавата. Той разцъфна по времето на ГЕРБ с негласната коалиция с ДПС. Те не казаха нито дума по този въпрос", допълни Иванов.

По думите му българската политическа система е все по-фрагментирана, а партиите са се барикадирали и настояват за избори, докато не бъде излъчен категоричен победител. Иванов обаче е категоричен - това няма да стане. Съпредседателят на ДБ зове за разговори.

"Нали заедно с ДПС и "Възраждане" сваляха правителство. Нека направят управление. Но не мисля, че ще влязат в такъв танц", посочи Иванов.

“Радев трябва да излезе от своята абаносова кула и да свика във формат на КСНС консултации с партиите, които да работят по план за нещата, които трябва да се свършат от НС и график за тях - да се приеме бюджет, законите за Плана за възстановяване и устойчивост да бъдат приети, да не се пипат машините, защото никой не се оплаква от резултатите и нещо важно - Радев и партиите е добре да се споразумеят за това какво ще прави и няма да прави служебният кабинет. Президентът да разбере, че няма легитимност да извади България от Източна Европа по въпроса с войната в Украйна”, посочи още Иванов.

Main Menu