Представиха законопроекта за личния фалит

03 Окт 2022 21:01

България може да не получи втория транш от 700 млн. лв. по Плана за възстановяване и развитие, ако не приеме Закона за личния фалит и още 10 други закона до края на годината.

Правосъдното министерство представи законопроект, който да бъде предложен на новия парламент. Страната ни я грози и наказателна процедура, тъй като е единствената в Европейския съюз, с липсващо законодателство за личния фалит на физическите лица. Затова предупредиха служебните министри на правосъдието и на иновациите.

"Законопроектът съдържа гаранции за жизнените потребности на длъжника и несеквестируемост на неговото имущество. т.е. трябва да направим така, че тези хора да не се озоват на улицата, както понякога се случва сега или да им бъде взето всичко. Производството е съобразено и с ограничените възможности по дефиниция на попадналите в такава ситуация хора, да плащат разноските по съдебните дела, затова сме предвидили проста такса от 20 лв., с което да започне", заяви Крум Зарков, служебен министър на правосъдието.