Заради скандалите с винетки: В парламента готвят законодателни промени

07 Дек 2022 23:12

Скандалът с глобите за стотици хиляди левове заради липса на винетка стигна и до парламента. В Регионалната комисия е постъпило предложение за законодателни промени по инициатива на омбудсмана Диана Ковачева. Тя предлага хората да бъдат уведомявани до три дни, ако ги глобят заради липса на винетка. Междувременно, в софийското село Пролеша се появи нов рекордьор по глоби.

Иван дни наред гледал разказите на хората в ефира на NOVA, които с изненада разбрали, че дължат десетки хиляди под формата на глоби. Решил да провери за себе си - за всеки случай. И разбрал, че е сред рекордьорите.

„Аз имам 140 снимки”, каза той. Това са близо 10 000 лева задължения. С него глобените от селата край Божурище вече стават над 240.

„Сутринта ми се обади една баба на 80 годни, която все още си кара автомобила. Тя ми каза: „И аз съм в кюпа”. Ние имаме четирима адвокати в групата и един прокурор”, посочи Вера Александрова.

Освен парите, за всички тях проблемът е един - никой не известява глобените навреме. „Това е най-големият парадокс, да те оставят да натрупаш 10 000 лева, без да те предупредят”, смята Иван.

Опитът тази практика да бъде прекратена вече е в ход. Промяната, която депутатите ще обсъдят - от момента на нарушението в срок до три дни глобеният да бъде известен от тол системата.

„От почти всички парламентарни сили, с които съм разговаряла, има подкрепа. Депутатите са споделяли, че самите те са били потърпевши”, коментира омбудсманът.
Промените влизат първо в Регионалната комисия в парламента. „Най-късно до две седмици ще ги гледаме. Тази тема ще бъде прегърната от всички народни представители”, заяви председателят на Регионалната комисия Коста Стоянов.

„Колкото по-бързо хората научат за това, че са глобени, по-добре. И да става по най-бързия начин”, смята Борислав Гуцанов от БСП.

„Аз съм привърженик лично на системата, която се използва от НАП - всеки да си даде имейл, ако иска веднага да получи известие”, добави Настимир Ананиев от ПП.

Докато този проблем е напът да намери решение, за хората от Пролеша остава и друг - ще им бъдат ли опростени глобите. Едно от възможните решения може да дойде от Министерския съвет.

„Да се третира като явна фактическа грешка фактът, че са пропуснати жителите на село Пролеша и околните села. И със задна дата да бъде саниран казусът. Но тъй като беше направен коментар, че това не е явна фактическа грешка, остава един единствен вариант - амнистия от страна на Народното събрание”, уточни Ковачева.

Main Menu