Прокуратурата: По 3000 евро са плащали мигранти на трафиканти у нас, за VIP услуги сумата стигала 10 хил. евро

17 Ян 2023 18:41
Прокуратурата: По 3000 евро са плащали мигранти на трафиканти у нас, за VIP услуги сумата стигала 10 хил. евро БГНЕС

Прокуратурата обясни схемата за трафик на нелегални мигранти у нас. От неделя държавното обвинение и МВР започнаха акция „Хавала”, а само през вчерашния ден задържаните са шестима.

„На територията на цялата страна служители на ГДБОП, под надзора на градска прокуратура, неутрализираха дейността на поредната организирана престъпна група, занимаваща се с каналджийство. Бяха задържани шест лица - един иракчанин, един ливанец и четирима българи”, каза на брифинг зам.-директорът на ГДБОП Любомир Николов, цитиран от Нова телевизия.

„Тази акция беше насочена към организаторите от българска страна, които се занимават с нелегална миграция”, обясни говорителят на главния прокурор - Сийка Милева. Тя допълни, че във всяка една от държавите от така наречения "Балкански маршрут" - Турция, Сърбия и България, има по един основен организатор на трафика. Той изгражда много стройна мрежа от хора, които спомагат за престъпната дейност. Под основния организатор в пирамидата се намира т. нар. организатор на трафика. Той, от своя страна, поддържа връзка с отговорник за набиране на шофьори и с друг, отговорен за намиране на места за временно настаняване на мигрантите.
Организаторите са превеждали мигрантите с тирове, автобуси и кемпери.

„След като престоят определен период от време на територията на българската държава, те биват водени до точка на българо-сръбската граница. Там най-големият отговорник от българска страна се свързва с основния организатор от сръбска страна”, обобщи Милева. Там става и предаването на нелегалните мигранти. Основният организатор от турска страна трябвало да потвърди, че бежанците се намират на българо-сръбската граница, за да бъде осъществено плащането", уточни говорителят на главния прокурор.

 

Тарифата, която се плаща за прекарването на един мигрант, била между 2 и 3 хиляди евро. За VIP услуги на по-малки групи от по 5-6 души се заплащало по 10 хиляди на човек. Почти винаги се използвали пилотни коли, разкри Сийка Милева.

От МВР увериха, че са започнали война с нелегалния трафик у нас. В хода на акция „Хавала” са проверени 7019 лица, 4202 превозни средства и 624 адреса. Вътрешното ни ведомство ежедневно обменяло информация с турските си колеги и европейските им партньори по повод каналджийството. Директорът на ГД „Национална полиция” Атанас Илков нарече операцията „изключително мащабна”.

ГД „Гранична полиция” е установила случаи на линейки с включени звукова и светлинна сигнализация, в която обаче вместо пациенти, са били превозвани нелегални мигранти.

Main Menu