Австрия няма да си промени решението за Шенген

23 Ян 2023 15:10
Австрия няма да си промени решението за Шенген БТА

Позицията на Австрия относно разшираването на Шенгенското пространство остава непроменена, стана ясно след посещението на австрийския канцлер Карл Нехамер на българо-турската граница.

Единственото, което България получи като уверение от Нехамер, е, че Австрия ще подкрепи пред Европейската комисия исканите от България 2 млн. евро за подсилване охраната на границата. Тази сутрин президентът посрещна Нехамер в Пловдив. Канцлерът е тук, за да се запознае с предприетите от страната ни мерки за охраната на границите на ЕС, след като през декември Австрия и Нидерландия се обявиха срещу присъединяването на страната ни към Шенген.

"България подобри значително организацията на охрана по границата с Турция, инсталирахме нови технически системи, предприемаме действия за по-добра подготовка на служителите на гранична полиция. Нелегалната миграция е предизвикателство за обединена Европа и България като отговорен член на Европейския съюз полага огромен труд, за да се справи с това предизвикателство", заяви Румен Радев, цитиран от БТА.

Президентът и австрийският канцлер пристигнаха с военни хеликоптери в Регионалната дирекция "Гранична полиция" – Елхово, където е разположен Регионалният координационен център, част от Интегрираната система за наблюдение на българо-турската граница. Румен Радев и Карл Нехамер имаха работна среща и се запознаха с помещенията за задържане на опиталите се да влязат незаконно на територията на страната ни, съобщиха от пресцентъра на президентството.

"През изминалата година натискът над нашата граница нарасна рязко и действията на мигрантите стават все по-агресивни. В рамките само на четири месеца ние загубихме четирима полицаи, а други са ранени. За справяне с тази трудна ситуация България предприе бързи и решителни мерки. Ние сме изправени пред мощна, добре организирана мрежа за трафик на мигранти. С центрове и клонове в различни държави членки на Европейския съюз", заяви президентът Румен Радев.

Main Menu