Станислав Балабанов: Искаме свикване на Велико народно събрание, така не нарушаваме закона

23 Ян 2023 18:28

Парламентарната република вече е изчерпана и това се доказа и от последния парламент. Народните представители не могат да си изберат председател на парламента, да не говорим за създаване на правителство. Това каза пред bTV Станислав Балбанов.

Според него, ако станем президентска република, парламентът ще работи в изпълнение на закона. Не е случайно именно Народното събрание е с най-ниско доверие сред българите според проучванията на социологичните агенции.

"Ние задаваме въпрос за Велико народно събрание в предлагания референдум, само то може да смени системата на държавно управление. Така не нарушаваме закона, а в парламента за да се промени Конституцията трябват 2/3 от гласовете което е много трудно", каза бившият депутат.

Но какво ще се случи, ще решат българските избиратели, уточни Балабанов. Според него, ако хората, които не гласуват, излезат и гласуват, те ще променят изборните резултати. " Българските граждани допускат с неявяването си на избори твърдите ядра на партии като ГЕРБ и ДПС да имат сериозни парламентарни групи".

"Надявам се да бъдем в следващия парламент, за да защитаваме интересите на българските граждани. Изходът от политическата криза не е коалиция между ГЕРБ, БСП и ДПС. Трябва да опитаме да сменим системата тя показа много проблеми в последните 33 години", каза още Балабанов.

Според него, президентът трябва да бъде избран с максимално количество гласове и трябва да има максимална отговорност, каза още той.

Main Menu