Личните лекари настояват за адекватна потребителска такса

29 Ян 2023 18:44
Личните лекари настояват за адекватна потребителска такса БГНЕС

Потребителската такса за посещение при личен лекар трябва да е равна на 1% от минималната работна заплата. В момента тя е фиксирана цена от преди 11 години в абсолютна сума в лева и не кореспондира с никакъв обективен показател, за да може да бъде адаптирана към настоящето", заяви зам.-председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов в студиото на Нова телевизия, обосновавайки исканото от личните лекари увеличение на таксата. Потребителската такса изобщо не отговаря и на общата инфлация, която застигна страната.

Той обясни, че 363 млн. е бюджетът на първичната и извънболнична помощ в България, като зад него стояли 35 млн. прегледа и няколко милиона ваксини. Бюджетът е изключително недостатъчен и не кореспондира не само с нуждите, но и с поставените цели за акцент върху извънболничната помощ, включително и намаляване на свръххоспитализацията.

По думите му има много проблеми, които засягат личните лекари в България, но фокусът е сложен върху увеличението на потребителските такси, което искат от бранша. Едновременно с това броят на общопрактикуващите лекари у нас намалява, алармира Брънзалов.

Брънзалов подкрепи идеята и за включване на ваксината за варицела в имунизационния календар. В последните седмици случаите на варицела се увеличиха значително. Според Брънзалов дори и скъпа ваксина, в тези случаи трябва да се изчисляват социалните щети, които нанася заболяването, които са много по-широки от номиналната цена на ваксината. Например, заболелите възрастни карат тежко заболяването и излизат в дълъг болничен, включително и това, че майки остават у дома, за да се грижат за болното си дете.

Main Menu